Epuizarea copiilor supradotați este reală. Cum să descoperi semnele și să le depășești

Data actualizării: | Data publicării:
Epuizarea copiilor supradotați este reală. Cum să descoperi semnele și să le depășești / FOTO: freepik.com@jalanajaudah
Epuizarea copiilor supradotați este reală. Cum să descoperi semnele și să le depășești / FOTO: freepik.com@jalanajaudah

Majoritatea copiilor supradotați vă vor spune că a fi supradotat aduce o mulțime de beneficii, dar nu este întotdeauna ca soarele și curcubeul.



Copiii supradotați se luptă adesea cu așteptările ridicate, cu dorința de perfecționism1 , cu tone de presiune exterioară - ca să nu mai vorbim de temperamentele foarte sensibile.

Ca urmare, mulți copii supradotați se confruntă cu ceea ce se numește epuizarea copiilor supradotați (Gifted Kid Burnout).

Deși epuizarea copiilor dotați poate suna ca ultimul cuvânt la modă, este un fenomen foarte real.

Citește și Un copil fericit poate fi confundat cu un copil răsfățat: Diferențele dintre ei sunt semnificative!

„La fel cum sugerează și numele, „epuizarea copilului talentat” este atunci când un copil talentat se confruntă cu epuizare, frustrare și diminuarea motivației din cauza presiunii persistente de a excela și de a îndeplini așteptări ridicate”, spune Monika Roots, MD, psihiatru pentru copii și co-fondator al Bend Health.

Vă întrebați cât de des întâlnită este epuizarea copiilor dotați, cum arată, care sunt efectele sale și cum să o preveniți? 

Ce este mai exact epuizarea copiilor dotați?

Sursa foto: freepik.com@daniel-007

După cum o descrie Dr. Roots, a fi dotat poate părea uneori că ești într-o cursă fără linie de sosire. „Din cauza talentului lor, copiii sau adolescenții sunt adesea conduși de perfecționism și de presiunea societății, împingând mereu obiectivul mai departe”, descrie ea.

Când se întâmplă acest lucru, mulți copii renunță pur și simplu, spune Dr. Roots. Ei devin epuizați și pot prezenta semne de epuizare, care este un fel de epuizare și epuizare mentală, emoțională și fizică care apare din cauza faptului că trebuie să performeze tot timpul cu un nivel extrem de stres și așteptări.

Epuizarea copiilor supradotați este un fenomen legitim, spune Rachel Goldberg, LMFT, fondatoarea Rachel Goldberg Therapy din Los Angeles, CA.

Îl puteți observa atunci când un copil dotat începe să manifeste comportamente neobișnuite pentru el.

„Acest lucru se poate manifesta uneori printr-o scădere a performanței și a motivației, dar cel mai adesea se prezintă ca iritabilitate crescută, retragere socială sau o problemă de sănătate mintală, cum ar fi TOC, anxietate sau o tulburare alimentară”, explică Goldberg, potrivit verywellmind.com.

Ce contribuie la epuizarea copiilor supradotați?

Sursa foto: freepik.com@freepik


Fiecare copil înzestrat este unic și poate avea experiențe diferite pe măsură ce navighează prin școală. Când vine vorba de factorii care contribuie la epuizarea copiilor supradotați, este vorba de obicei de mai mulți factori diferiți care interacționează simultan. Să aruncăm o privire la unele dintre cele mai frecvente cauze.

Solicitări mai mari

Copiilor supradotați li se pare adesea destul de ușor să aibă performanțe academice bune atunci când sunt tineri. Ei pot trece cu bine prin școala primară, unde munca în sine este ușoară pentru ei și unde volumul de muncă nu este prea mare.

Dar când așteptările sunt mai mari și volumul de muncă este mai semnificativ, copiii supradotați pot începe să se lupte, spune Becca Wallace, PsyD, psiholog clinic pediatru la Spitalul de Copii din New Orleans.

„Acest lucru devine o luptă pentru elevii supradotați pe măsură ce materialul educațional devine mai provocator și curba de învățare devine mai abruptă, iar ei încep să se lupte în domenii în care nu au făcut-o niciodată înainte și se găsesc pe un teritoriu necunoscut”, explică ea.

Acest lucru se întâmplă adesea atunci când un copil supradotat trece de la primul din clasă la unul mai mediu, cum ar fi atunci când trece la un program academic mai dificil. De asemenea, se poate întâmpla atunci când trec de la liceu la facultate, spune Dr. Wallace. 

Presiuni externe

Nu puteți subestima impactul pe care presiunea externă îl are asupra copiilor supradotați, spune Goldberg.

„Odată etichetați ca fiind supradotați, părinții/îngrijitorii - și, într-o mai mică măsură, profesorii - devin, de obicei, entuziasmați să își vadă copilul valorificându-și talentul pentru succesul său viitor.

În consecință, ei stabilesc așteptări mai mari și pot împinge copilul mai intens decât ar face-o cu alți frați sau în comparație cu colegii săi”, spune ea.

De exemplu, își pot exprima dezamăgirea atunci când performanța unui copil talentat este doar medie, ceea ce poate duce la stres și epuizare pentru copii.

Strategii de prevenire a epuizării copilului dotat

Dacă sunteți un părinte al cărui copil talentat are probleme, este posibil să vă simțiți stresat și să nu știți ce să faceți.

Lupta este reală, mai ales atunci când aveți un copil dotat care se epuizează sau de care vă temeți că este pe punctul de a se epuiza.

Dar nu sunteți neputincioși. Există mai multe lucruri pe care părinții le pot face pentru a preveni epuizarea copilului dotat.

Iată cele mai importante sfaturi ale Dr. Wallace:

Faceți tot posibilul să nu puneți accentul pe perfecțiune sau pe faptul că copiii trebuie să obțină note maxime la toate materiile.

Învățați-vă copilul să învețe din eșecuri și să aibă o „mentalitate de creștere”.

Încurajați-vă copilul să crească în alte domenii decât cele academice, cum ar fi hobby-urile și activitățile extracurriculare.

Învățați copiii să ia pauze de studiu.

Nu vă comparați copilul cu frații, prietenii, colegii de clasă sau cu performanțele propriei școli

Nu legați performanța academică de a fi iubit sau acceptat.

Dacă copilul dvs. este acceptat într-un program pentru copii supradotați sau într-o clasă accelerată, discutați cu el avantajele și

dezavantajele și dați-i posibilitatea de a alege să spună „Nu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel