Nu este neobișnuit ca cel mic să fie acoperit de pete sau să dezvolte o erupție aparent inexplicabilă. Cauzele erupțiilor cutanate bruște la copii pot fi diferite, iar în cele ce urmează încercăm să lămurim acest aspect.
Cauzele posibile: cele mai frecvente cauze de erupție cutanată la copiii fără febră
Acneea se dezvoltă uneori pe obrajii, nasul și fruntea unui nou-născut. Cosurile tind să se agraveze înainte de a dispărea complet după câteva săptămâni sau luni. Tot ce trebuie să faceți este să spălați ușor pielea și apoi să aplicați o cremă specifică.
Cradle Cap apare ca pete gălbui, grase, solzoase pe scalpul copilului și uneori poate afecta și fața, urechile și gâtul. Nu prezintă mâncărime și este o afecțiune destul de comună care de obicei se ameliorează fără tratament în câteva săptămâni sau luni.
Eritemul toxic neonatal apare în primele zile de viață și se manifestă prin pete roșii cu mici pustule punctate în centru, localizate în principal pe față, trunchi și membre. Această afecțiune tinde să regreseze spontan în câteva zile.
Denumită și dermatită atopică. Este o afecțiune pe termen lung care provoacă mâncărime, pete roșii pe piele, uscăciune și crăpare a pielii. Eczema poate fi de natură atopică și afectează în principal sugari și copii, dar poate continua să apară până la vârsta adultă.
Eczema la bebelușii sub șase luni este uneori asociată cu alergii la lapte și ouă, deseori debutând la copiii mici și manifestându-se ca o erupție roșie, cu mâncărimi pe față, scalp și corp. Odată cu creșterea se poate îmbunătăți, dar poate recidiva în anumite momente ale vieții prin afectarea zonelor mai delicate supuse frecării, cum ar fi pliurile pielii, în spatele genunchilor sau în partea din față a coatelor.
Cel mai bun mod de a trata eczemele este folosirea de unguente și creme specifice de mai multe ori pe zi pentru a menține mereu pielea foarte hidratată și pentru a preveni uscarea pielii. Pentru a calma mâncărimea, medicul pediatru poate prescrie unguente și antihistaminice.
Boabele de mei (milia) sunt mici puncte albe care apar adesea pe fața bebelușului în primele zile de viață. De obicei, afețiunea dispare singură și este inofensivă.
O erupție roșie sau roz care afectează de obicei zonele corpului acoperite de haine sau pliuri ale corpului, unde transpirația se adună cel mai mult. Adesea prezintă mâncărime și este insuportabilă. Tot ce trebuie făcut este să țineți copilul cât mai lejer îmbrăcat, să aveți grijă să nu transpire și să îi faceți băi dese cu amidon de orez.
Saliva este acidă și în timpul dentiției bebelușul suferă hipersalivație. Își pune întotdeauna mâinile în gură pentru a ameliora disconfortul, iar gura și buzele îi sunt adesea umede. Acest lucru poate provoca o erupție cutanată cu pete roșii care poate fi ușor inconfortabilă. Va trebui să menținem zona cât mai uscată folosind bavete și eventual, DOAR la sfatul medicului să aplicăm o cremă calmantă.
Evident, o erupție bruscă pe piele poate sugera o boală exantematoasă, dar în aceste cazuri erupția este însoțită și de febră și alte simptome.
- Pojar
- Rubeolă
- Varicelă
- Scarlatină
- Boala mâinii, piciorului și gurii
Mononucleoza se poate prezenta și cu mai multe simptome, inclusiv o erupție cutanată.
Când să-ți faci griji
Este important să suni medicul pediatru dacă:
- copilul dezvoltă o erupție cutanată însoțită de febră.
- copilul dumneavoastră are o erupție cutanată care a persistat mai mult de o săptămână, nu răspunde la remediile de la domiciliu sau provoacă durere sau iritație,
- erupția se răspândește, în special în jurul gurii, sau dezvoltă urticarie însoțită de tuse, vărsături, respirație șuierătoare sau alte simptome respiratorii. În acest caz mergeți la urgențe.
O erupție cutanată însoțită de: febră foarte mare, gât înțepenit, sensibilitate la lumină, modificări neurologice, tremurături incontrolabile, poate fi cauzată de meningită și este considerată o urgență medicală.
În orice caz, dacă nu sunteți siguri care ar fi cauzele erupției cutanate, mergeți la medicul pediatru pentru a vă sfătui în mod corect. Nu căutați remedii sau sfaturi pe social media sau pe google.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.