Mulți părinți se întreabă cât de mult va dura magia de Crăciun pe care au țesut-o cu grijă și fericire de-a lungul anilor, unii se întreabă cât de bine este ca băieții și fetele lor să creadă în Moș Crăciun.
Mulți adulți se întreabă dacă ei ar trebui să fie cei care dezvăluie misterul, cu consecința negării pentru totdeauna magia Crăciunului și dacă, omițând adevărul, riscă ca copii lor să fie dezamăgiți când vor afla de minciuna albă săvârșită și întreținută de-a lungul anilor.
La toate aceste întrebări a răspuns un psiholog, dr. Clara Lapi, psihoterapeut cu orientare relațională cognitivă constructivistă, care se ocupă în principal de vârsta de dezvoltare, adolescenți și tineri adulți și sprijinul parental, din Milano - Italia.
„Așteptarea sosirii lui Moș Crăciun este perioada din an cea mai dorită de copii; este un moment magic care are capacitatea de a conecta adulți și copii, părinți și copii în aceeași lume magică. Este un ritual cultural liniștitor: un personaj în care putem crede, care ne iubește necondiționat și care aduce cadouri tuturor fără să aștepte nimic în schimb.
Povestea lui Moș Crăciun, ca și povestea în general, le permite copiilor să amestece imaginația și realitatea, să depășească temerile evolutive și să-și gestioneze emoțiile.
De la 2 la 7 ani, ființele umane sunt dotate cu un stil aparte de gândire, gândirea magică, care își găsește funcția în nevoia de a da sens realității pentru a o face mai puțin necunoscută și mai controlabilă.
Foto: Freepik @gpointstudio
În practică, gândirea magică este acel tip de raționament care îi face pe copii să vorbească cu obiectele, ceea ce îi face să repete un anumit cuvânt sau ritual atunci când se confruntă cu situații dificile, cu un deznodământ incert, pentru că „acea dată a mers bine”.
Mai mult, acest tip de gândire poate avea efecte foarte utile pentru gestionarea anxietății față de necunoscut și față de evenimente necontrolabile și deci sursă de angoasă și frică. Are o funcție liniștitoare, propițiatoare (speranța că anumite evenimente pot fi controlate în funcție de dorințele cuiva) și cognitivă a lumii înconjurătoare, care altfel este înfricoșătoare.
Odată cu intrarea în școala primară, acest tip de gândire lasă treptat loc dobândirii gândirii logice, un stil de gândire care face realitatea rațională, previzibilă și care bazează evenimentele pe relații cauză-efect, care, în consecință, vor avea prea puțin de-a face cu magia și fantezia.
Tranziția, însă, nu este atât de clară: mulți copii și adulți păstrează în continuare amintiri despre credințe sau „speranța” că un eveniment care este o sursă de anxietate marcată (de exemplu un examen sau un interviu de angajare) poate fi rezolvat în cel mai bun mod, precum, pentru că am îndeplinit un anumit ritual de noroc, purtăm o amuletă, etc...
Foto: Freepik @gpointstudio
În alte cazuri, adulții, mai ales, raționând în principal cu gândirea logică, riscă să considere unele dintre aceste aspecte, mai ales dacă sunt prelungite în timp, cum ar fi credința în Moș Crăciun, ca îngrijorătoare sau un indiciu al lipsei de maturitate a copilului. Riscul este să le dezvățuiți prea devreme adevărul rațional și logic, înjosindu-le convingerile și nevoia copilului de a crede” a spus psihologul.
La un moment dat, este legitim să ne întrebăm cât timp ar trebui să țină povestea lui Moș Crăciun și dacă noi suntem cei care trebuie să dezvăluie adevărul: Moș Crăciun nu există, mama și tata cumpără cadouri.
Iată ce sugerează dr. Clara Lapi: „Așa cum se întâmplă adesea, părinții pot conta pe ajutorul grupului lor de colegi, deseori în contextul școlar sau în comparație cu colegii copiii reconstruiesc și acceptă realitatea faptelor, deoarece împreună pare mai puțin trist și înfricoșător.
Prin urmare, să te întrebi când este corect sau greșit să-i spui copilului că Moș Crăciun nu există este o problemă falsă: pe măsură ce va crește, Moș Crăciun va deveni o figură din ce în ce mai puțin concretă, astfel încât acceptarea adevărului va fi și mai ușoară.
Aureola sa de magie, mesajul pe care îl transmite de acceptare și speranță necondiționată, precum și capacitatea de a uni adulți și copii, vor rămâne neschimbate la toate vârstele.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.