Cum spune melodia, „în mare viața e mai delicioasă”, iar cei care trăiesc aproape de apă susțin că nu ar putea și nici nu ar alege să locuiască în altă parte.
Publicitate
De fapt, majoritatea dintre noi, cel puțin o dată, am visat sau ne-am imaginat cum ar fi să trăim lângă mare.
Și nu e de mirare, având în vedere că plaja este una dintre cele mai populare destinații turistice, fiind asociată cu un peisaj calm, sunete relaxante și, în general, cu o atmosferă de liniște și multe emoții pozitive.
știința însăși a demonstrat acest lucru, dar acest efect nu se limitează doar la mare, ci include și râuri și lacuri.
Acesta este subiectul principal pe care biologul marin Wallace J. Nichols îl abordează în cartea sa Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What You Do (Blue Mind: La surprinzătoarea știință care arată cum a fi aproape de apă, în apă, pe apă sau sub apă te poate face mai fericit, mai sănătos, mai conectat și mai bun în ceea ce faci), în care, după mai mulți ani de cercetare, a inventat termenul „Blue Mind” pentru a se referi la beneficiile pe care apropierea de apă le are asupra sănătății noastre.
Și nu se înșela când l-a numit „Blue Mind”, pentru că efectul pozitiv pe care „spațiile albastre”, cum au fost numite și de alți cercetători, îl au asupra noastră a fost confirmat de multiple studii.
Sursa foto: freepik.com@galitskaya
Conform unui studiu realizat în Noua Zeelandă, doar a privi marea este benefic pentru noi.
„Expunerea mai mare la spațiile albastre este semnificativ asociată cu niveluri mai scăzute de suferință psihologică”, împărtășește Amber L. Pearson, una dintre autoarele studiului și profesoară asistentă de geografie a sănătății și membră a Rețelei de Științe ale Apei de la Universitatea de Stat din Michigan.
Printre rezultatele acestui studiu, s-a constatat că a trăi aproape de spații albastre poate reduce anxietatea, depresia și stresul, indiferent de vârstă, sex sau nivelul economic.
Alte cercetări, precum cele ale psihologului ambiental Roger Ulrich, care vorbește despre recuperarea în natură, indică faptul că prezența apei poate accelera recuperarea pacienților și, în plus, ajută la reducerea stresului.
Un alt studiu realizat în China a obținut rezultate similare, găsind că peisajele acvatice, cum ar fi pârâuri, râuri, lacuri, zone umede și coaste, pot beneficia bunăstarea psihologică și mentală, potrivit Bebe y Mas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.