Este necesar să faci duș în fiecare zi? Iată ce spun specialiștii

Data publicării:
Este necesar să faci duș în fiecare zi? Iată ce spun specialiștii / FOTO: freepik.com@user18526052
Este necesar să faci duș în fiecare zi? Iată ce spun specialiștii / FOTO: freepik.com@user18526052

Dușul este o activitate pe care, deși o facem în primul rând pentru igienă, o facem și din obișnuință sau rutină: mulți oameni consideră că îi ajută să se trezească dimineața, iar alții consideră că este relaxant să facă duș seara.



Frecvența cu care facem duș variază considerabil de la o țară la alta, dar, în general, majoritatea oamenilor consideră dușul o parte esențială a rutinei lor zilnice.

Așadar, la fel cum am vorbit despre temperatura recomandată de experții în somn pentru duș dacă dorim să dormim mai bine, astăzi vom analiza ce spun profesioniștii de la Harvard despre frecvența recomandată a dușului.

Poate că majoritatea dintre noi răspundem „în fiecare zi” atunci când suntem întrebați cât de des ar trebui să facem duș. Dar, potrivit experților, acest lucru nu este întotdeauna necesar sau aplicabil în toate cazurile.

Desigur, dacă munca sau activitățile noastre zilnice o cer, cum ar fi exercițiile fizice sau lucrul într-un mediu în care intrăm frecvent în contact cu praful sau transpirația, ar trebui să facem un duș în fiecare zi. Cu toate acestea, dacă acesta nu este cazul, recomandarea este să facem duș doar de câteva ori pe săptămână.

Principalul motiv, spune Harvard, este că pielea noastră menține o barieră sau un strat de ulei și un echilibru de bacterii „bune” și alte microorganisme. Spălarea și frecarea îndepărtează aceste elemente, mai ales dacă apa este fierbinte.

Ca urmare a dușurilor zilnice, în special atunci când dușul nu este necesar, pielea noastră poate deveni uscată și iritată, ceea ce poate permite bacteriilor și altor alergeni să treacă prin barieră, crescând riscul de infecții cutanate și reacții alergice.

Ei subliniază, de asemenea, că săpunurile antibacteriene, utilizate la duș, pot ucide și bacteriile normale, perturbând echilibrul natural al pielii și încurajând apariția mai multor organisme rezistente la antibiotice.

„Sistemul nostru imunitar are nevoie de o anumită cantitate de stimulare din partea microorganismelor normale, a murdăriei și a altor expuneri la mediu pentru a crea anticorpi protectori și memorie imună”, explică ei.

Din acest motiv, mulți pediatri recomandă să nu se facă zilnic baie bebelușilor și copiilor, deoarece aceștia, în special, au un sistem imunitar mai slab decât al nostru.

În cele din urmă, deși subliniază că nu există o regulă sau o frecvență ideală pentru a face acest lucru, ei sugerează că dușul de câteva ori pe săptămână este suficient pentru majoritatea oamenilor, cu excepțiile menționate mai sus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stil de viata




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel