Ești „fratele ratat” al familiei? Aceste 3 trăsături de caracter ar putea să o arate

Data publicării:
Ești „fratele ratat” al familiei Aceste 3 trăsături de caracter ar putea să o arate / FOTO: freepik.com @EyeEm
Ești „fratele ratat” al familiei Aceste 3 trăsături de caracter ar putea să o arate / FOTO: freepik.com @EyeEm

Atunci când un copil se simte neglijat în comparație cu frații săi, poate dezvolta anumite trăsături de personalitate foarte specifice. 



Creșterea într-o familie cu frați și surori are atât avantaje, cât și provocări.

Pentru unii copii, experiențele trăite de-a lungul anilor îi pot face să se perceapă drept „fratele ratat”.

Această idee este prezentă inclusiv în serialul Nobody Wants This, disponibil pe Netflix, care abordează teme similare.

Psihologul clinician Charlynn Ruan analizează această problematică într-un articol publicat de HuffPost. „Etichetele din copilărie și favoritismul au un impact profund asupra formării identității și influențează modul în care adulții ajung să se perceapă pe ei înșiși”, explică specialista.

Ea identifică trei trăsături de caracter care pot apărea la copilul care s-a simțit ignorat sau marginalizat – ceea ce mulți ar numi „fratele ratat”.

CITEȘTE ȘI Cercetătorii de la Cambridge susțin că „luptele dintre frați sunt sănătoase și necesare!”: „Un factor important pentru dezvoltarea inteligenței emoționale”

3 trăsături de caracter ale copilului neglijat

SURSA FOTO: freepik.com @Jomkwan

Copiii care nu se simt văzuți sau apreciați în cadrul familiei pot dezvolta, în timp, anumite trăsături emoționale și comportamentale distincte. Iată care sunt cele mai frecvente:

Au o stimă de sine scăzută

Simțindu-se marginalizați de propria familie, acești copii pot ajunge să aibă o imagine negativă despre sine.

„Chiar dacă dețin multe calități și talente, se pot percepe ca fiind inferiori fraților lor”, explică terapeuta holistică Natalie Moore.

Psihologul Charlynn Ruan completează: dacă un frate este constant favorizat de părinți sau de ceilalți membri ai familiei, copilul neglijat poate ajunge să creadă că nu merită laudă sau afecțiune, dezvoltând o imagine de sine distorsionată.

Caută validarea celorlalți

Pentru că nu s-au simțit suficient de speciali în ochii părinților, acești copii tind să caute aprobarea în afara familiei – din partea prietenilor, colegilor sau partenerilor.

„De multe ori, muncesc peste măsură ca să-i mulțumească pe ceilalți, ignorându-și propriile nevoi și emoții, tocmai pentru că în copilărie au fost invalidați constant”, explică psihologul.

Simt rușine cu ușurință

Fiind adesea blamați în timpul conflictelor din familie, acești copii dezvoltă un sentiment profund de rușine.

„Ajung frecvent să fie țapi ispășitori – membri ai familiei asupra cărora se proiectează inconștient problemele întregului sistem familial”, explică Natalie Moore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel