Evaluarea Națională 2024. Subiectele la Limba română! Texte din „Cireșarii” și Cella Delavrancea

Data publicării:
Evaluarea Națională 2024. Subiectele la Limba română! Texte din „Cireșarii” și Cella Delavrancea / FOTO: freepik.com @pixel-shot.com
Evaluarea Națională 2024. Subiectele la Limba română! Texte din „Cireșarii” și Cella Delavrancea / FOTO: freepik.com @pixel-shot.com

A început Evaluarea Națională 2024, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Următoarele examene sunt programate astfel: pe 27 iunie, proba la Matematică, iar pe 28 iunie, proba la Limba maternă.



La proba scrisă la Limba română, elevii au avut de analizat două texte suport: un fragment din „Cireșarii” de Constantin Chiriță și un pasaj din „Portret” de Cella Delavrancea. Pe baza acestor texte, absolvenții de clasa a opta au răspuns la diverse cerințe.

Unul dintre subiecte le-a solicitat elevilor să redacteze o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță. Această cerință a pus la încercare abilitățile de analiză literară și exprimare ale candidaților, oferindu-le ocazia de a demonstra înțelegerea profundă a textului.

Peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului

Conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene, peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.392 de unități de învățământ/centre de examen.

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenții din sălile de examen). 

Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel