„Mami, vreau asta! Și asta! Hai să luăm bomboane! Acum, acum…”. Vă este cunoscut? Scenariul se repetă de fiecare dată când mergeți la cumpărături sau chiar și atunci când vă plimbați prin fața unui magazin și copilul vede ceva interesant.
Atunci când un copil vrea insistent să cumpere o jucărie, părintele ar trebui să ia în considerare mai multe aspecte și să gestioneze situația într-un mod adecvat. Iată câteva recomandări:
Ascultă și înțelege motivele: Ascultă cu atenție ce are de spus copilul și încearcă să înțelegi de ce își dorește acea jucărie. Poate că există o anumită atracție sau nevoie pe care încearcă să o îndeplinească prin acea jucărie.
Stabilește limite: Explică copilului că nu întotdeauna dorințele pot fi satisfăcute imediat și că există limite financiare sau alte motive pentru care achiziționarea jucăriei poate fi amânată sau chiar evitată.
Discută despre responsabilitatea financiară: Poți să discuți cu copilul despre modul în care se obține banii și cum aceștia sunt folosiți pentru a satisface nevoile și dorințele familiei. Este important să îi înveți despre responsabilitatea financiară și cum să facă alegeri înțelepte în ceea ce privește cheltuielile.
Propune alternative: Încurajează copilul să exploreze și alte opțiuni în afară de jucăria pe care și-o dorește. Poate că există alte jucării sau activități care ar putea fi la fel de distractive sau mai potrivite.
Impune limite clare: Este important să stabilești limite clare și să rămâi ferm în deciziile tale. Chiar dacă copilul insista, păstrarea unor limite sănătoase este esențială pentru dezvoltarea lor și pentru stabilitatea familiei.
Implică-l pe copil în procesul de economisire: Dacă copilul este suficient de mare, poți să îl încurajezi să economisească bani pentru jucăria dorită. Aceasta poate fi o oportunitate excelentă de a-i învăța despre gestionarea banilor și despre răbdare.
Fotografie de la Phil Nguyen/Pexels
Fii consecvent: Este important să fii consecvent în aplicarea regulilor și deciziilor luate. Acest lucru va ajuta la stabilirea unui cadru coerent și la gestionarea eficientă a situațiilor similare în viitor.
Prin urmare, părintele ar trebui să abordeze situația cu empatie, să fie deschis la dialog și să ofere copilului înțelegerea și sprijinul necesar pentru a gestiona dorințele sale într-un mod sănătos și responsabil.
Fii foarte sigură pe tine pentru a evita o discuție interminabilă. La fiecare insistență, repetă-i formula: „Nu putem cumpăra. Asta e regula”.
Atitudinea calmă a părintelui este foarte importantă și va avea ca efect calmarea copilului. În schimb, nesinguranța nu va face decât să alimenteze agresivitatea și revendicările copilului.
Eventual, îi poți vorbi despre propria ta copilărie: „Și eu, când eram mică, îmi amintesc că voiam să-mi cumpere mama tot felul de lucruri când mergeam la magazin… Dar nu se întâmpla asta, pentru că e imposibil”. Această mărturisire va avea ca efect distragerea atenției și înțelegerea faptului că și adulții au fost în situația lui.
Dacă în continuare se poartă urât, țipă, îți spune că „ești o mamă rea”, replica ar trebui să fie de genul: „Asta gândești acum, dar să știi că nu îți poți schimba mama și nici eu nu pot schimba copilul. Este imposibil. Asta e situația”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.