Evită aceste trei întrebări! Psihologii avertizează că pot afecta inteligența emoțională a copilului tău!

Data publicării:
Evită aceste trei întrebări! Psihologii avertizează că pot afecta inteligența emoțională a copilului tău! / FOTO: freepik.com @alf061
Evită aceste trei întrebări! Psihologii avertizează că pot afecta inteligența emoțională a copilului tău! / FOTO: freepik.com @alf061

Comunicarea eficientă este esențială pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului tău. Dar ce este bine să spui și, mai ales, ce ar trebui să eviți? Un neuropsiholog a identificat trei afirmații pe care părinții ar trebui să le evite și a oferit alternative mai potrivite.



Nu există un manual perfect despre cum să comunici cu copilul tău, iar fiecare părinte face tot posibilul. Totuși, din dorința de a-i oferi ce e mai bun și din așteptări ridicate, uneori îi putem cere prea mult fără să ne dăm seama.

Problema nu este neapărat lipsa de motivație a copilului, ci felul în care comunicăm cu el, care poate influența modul în care își dezvoltă abilitățile.

Dr. Julia DiGangi, neuropsiholog intervievat de CNBC, explică cele trei afirmații care ar trebui evitate și oferă sugestii pentru înlocuirea lor, astfel încât să cultivăm o comunicare empatică și eficientă cu copiii noștri.

Citește și Semnele care arată că ești un părinte inteligent emoțional. Psihologul Mark Travers: „Un studiu evidențiază două trăsături comportamentale principale”

De ce nu citești mai mult?


Astăzi, copiii petrec din ce în ce mai mult timp pe telefoane mobile, tablete sau jucând jocuri video, iar acest lucru te poate exaspera.

Poate ai prefera ca el să dedice același timp citind o carte. Din această frustrare, ajungi să-i spui: „De ce nu citești mai mult?” Totuși, această întrebare nu va încuraja comunicarea, ba chiar riscă să-l facă să se retragă.

O abordare mai potrivită ar fi să-l întrebi ce îi place atât de mult la jocurile video sau ce găsește interesant la ele. Aceasta îi arată că îți pasă de pasiunile lui. În acest fel, el va deveni mai receptiv la ceea ce ai de spus despre cărți și vei avea ocazia să-i explici de ce îți place să citești.

De ce nu mă asculți?

Cu toții ne dorim ca copiii noștri să ne asculte. Dar, oare, noi îi ascultăm cu adevărat? Este important să recunoaștem că fiecare copil are propria personalitate și propriile dorințe.

În loc să spui: „De ce nu mă asculți?”, încearcă să-l întrebi dacă simte că l-ai ascultat suficient. Ascultându-i răspunsul, vei crea o punte de comunicare și vei putea înțelege mai bine cum să cooperezi cu el.

De ce nu mă respecți?

Când un copil nu se comportă conform așteptărilor noastre, avem tendința să interpretăm acest lucru ca pe o lipsă de respect. Totuși, de multe ori, lucrurile stau altfel.

În loc să spui: „De ce nu mă respecți?”, este mai util să afirmi: „Am observat că te-ai comportat într-un anumit fel. Poți să-mi explici de ce ai reacționat așa?”

Acest tip de dialog îi oferă copilului ocazia să-și exprime sentimentele și să împărtășească ceea ce trăiește.

Cum să sprijini emoțiile copilului tău

Prea des, părinții încearcă să controleze emoțiile copilului, dar acest lucru este imposibil.

În schimb, este esențial să încercăm să le înțelegem și să-l ajutăm să le exprime. La rândul nostru, ca părinți, trebuie să învățăm să ne gestionăm propriile emoții pentru a deveni un model pozitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel