Există o legătură între suzetă și dinții strâmbi? Ar trebui să cunoști următoarele detalii

Data publicării:
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels

Dinții strâmbi sunt o problemă care afectează multe persoane și care se poate manifesta de la o vârstă fragedă. Adesea, când apare la copiii mai mici, primul lucru la care se gândește este că dinții strâmbi sunt cauzați de utilizarea prelungită a suzetei, deoarece actul de suge îl determină pe copil să împingă dinții înainte cu limba, creând o proeminență a incisivilor.



Dinții strâmbi și suzetele ar fi așadar împletite și ar corespunde apariției unor obiceiuri proaste de care apoi sunt greu de scăpat.
Printre altele, folosirea suzetei, sau obiceiul pe care mulți copii îl au de a-și suge degetul mare, ar duce în timp nu doar la dezvoltarea anormală a palatului, ci și la dezvoltarea unei deglutiții atipice: aceasta se întâmplă la copii în jurul vârstei de șapte/opt ani, când se trece de la înghițire infantilă, la cea adultă.

În această fază copilul trebuie să învețe procedura corectă de deglutiție, abandonând complet deglutiția infantilă care vizează în schimb suptul,din perioada de alăptare.

Iată deci că în această fază legătura dintre dinții strâmbi și suzetă este imediat evidentă: folosirea suzetei îl determină de fapt pe copil să împingă limba înainte, spre dinți, în timpul actului de deglutiție.

Când să scoți suzeta la copii?

Folosirea suzetei este o practică răspândită: gura este de fapt primul instrument prin care copilul intră în contact cu lumea și nu întâmplător, în primele luni de viață, copilul este condus să atingă lucruri și pentru a le aduce la gură pentru a le experimenta caracteristicile. 

Dar care este relația dintre dinții strâmbi și suzetă, când ar trebui scoasă suzeta de la copii și de ce este un moment atât de delicat și important?

Suzeta are o valoare practică și psihologică semnificativă: este elementul de tranziție care permite copilului să fie înțărcat. Suzeta devine așadar modalitatea de a menține legătura cu sânul mamei și, în același timp, de a face copilul independent.

Totuși, mai devreme sau mai târziu, această legătură trebuie ruptă, deoarece dinții strâmbi și suzeta sunt adesea conectați direct.

În primul rând, trebuie amintit că suzeta trebuie să fie întotdeauna mai mare decât palatul copilului și niciodată mai mică: acest lucru se datorează faptului că atunci când suge, palatul tinde să se adapteze la dimensiunea suzetei, prin urmare, dacă aceasta este mai mică, palatul va micșora pentru a se adapta. O suzetă mai mare va ajuta palatul să se lărgească fără a crea alte probleme.


Dar care este legătura dintre dinții strâmbi și suzetă?

Legătura se manifesta tocmai în timpul actului de supt: bebelușul suge suzeta și ajunge să plaseze limba în mod greșit, influențând dezvoltarea palatina și împingând dinții înainte. În timp, acești dinți vor ajunge în cele din urmă deplasați, iar dinții care vor crește mai târziu vor urma aceeași cale, crescând strâmbi și  ieșind în față.
Prin urmare, este important să vă amintiți întotdeauna legătura dintre dinții strâmbi și o suzetă și să încercați să scăpați de suzetă în decurs de 3 ani. În caz contrar, riscul este să obțineți o creștere incorectă a dinților și o dezvoltare greșită a palatului.

Există și alte cauze care, totuși, pot provoca dinții strâmbi la copii: de la malocluzii dentare genetice, până la conformația particulară a zonei maxilare și mandibulare; de la căderea întârziată a dinților de lapte, cu creșterea precoce în consecință a celor definitivi care, negăsind spațiu, cresc strâmbi, până la diferitele traumatisme accidentale care pot fi suferite în copilărie.

Prin urmare, este important să vă amintiți întotdeauna legătura dintre dinții strâmbi și o suzetă și să încercați să scăpați de suzetă în primii 3 ani de viață ai copilului. În caz contrar, riscul este să vă răsfățați cu o creștere incorectă a dinților și o dezvoltare greșită a palatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: copii dantura dinti strambi suzeta




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel