Conform științei, ai un copil preferat. Care este acela?

Data publicării:
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels

Toată lumea își iubește pe fiecare dintre copiii lor în mod egal, cel puțin până când știința demonstrează contrariul. De altfel, diverse studii au relevat că, chiar dacă este greu de recunoscut, „mitul” copilului preferat este o realitate verificată,



Publicitate

Așa cum spune scriitorul și cercetătorul Jeffrey Kluger, „95% dintre părinți au un copil preferat, iar ceilalți 5% mint”. În ciuda acestui fapt, puține mame sunt susceptibile să fie de acord cu aceste afirmații. Iată un articol pentru a analiza ambele puncte de vedere.

Specialiștii spun că este normal ca copiii să trezească diferite emoții în părintii lor și de aceea este posibil să ai relații mai ușoare și mai apropiate cu unii dintre copiii tăi. Este o chestiune de afinitate și personalitate. La această concluzie foarte mult criticată s-a ajuns după mai multe studii științifice efectuate pe această temă.

Conform științei, ai un copil preferat

Un studiu realizat de Katherine Conger, profesor de Dezvoltare Umană și Studii Familiei la Universitatea din California, a arătat că 65% dintre tați și 70% dintre mame au o preferință pentru unul dintre copiii lor, de obicei cel mai mare. Echipa de cercetători care a colaborat cu Conger a analizat aproape 400 de familii timp de 3 ani.

Analiza a arătat că această preferință are legătură cu ordinea nașterii fiecărui copil. Departe de tipicul „Te iubesc la fel” pe care îl spune fiecare părinte, multe surse asigură că favoritismul este un mecanism natural și inevitabil pentru a asigura supraviețuirea speciei.

„Acțiunea biologică și narcisistă de a se reproduce îi împing pe părinți să aibă o preferință pentru copilul cel mai mare sau cel mai sănătos, deoarece acesta este cel care va avea un succes mai mare în reproducere”, spune Kluger. În plus, s-au înregistrat schimbări în modul în care părinții își tratează copiii în funcție de perioada în care s-a născut fiecare dintre ei.

Pe aceeași lungime de undă, neuropsihiatrul César Sierra a asigurat că există o preferință determinată de rolul pe care, conștient sau inconștient, mamele și tații îl acordă fiecăruia dintre copiii lor, în funcție de contextul sarcinii, nașterea și creșterea copilului. 

Copiii preferați ai mamelor

În ciuda a ceea ce spune știința, sentimentele unei mame sunt foarte diferite și suntem siguri că putem spune cu certitudine, și cu date numerice, că 100% dintre mame asigură că își iubesc toți copiii în mod egal. La urma urmei, cum poți să iubești un copil mai mult decât pe altul?

2. Fotografie... (pexels-elly-fairytale-3806953-2_17241800.jpg)

Adesea, frații sunt capetele opuse ale spectrului, poate unul este mai inteligent, dar celălalt este mai afectuos. Ambele sunt virtuți pe care toate mamele le iubesc, care îi fac pe cei doi copii diferiți, dar ambii sunt copiii mamei și merită aceeași afecțiune și iubire,

Părinții buni încearcă întotdeauna să fie corecți și să ofere la fel tuturor copiilor lor, fie că este vorba de bani, atenție sau dragoste.

Uneori, nu este vorba de a fi sau nu copilul preferat, sunt pur și simplu momente în care unul dintre frați îi poate oferi mai mult mamei și invers.

Să presupunem că mama este pasionată de cusut și are două fiice. Una iubește cusutul, cealaltă însă îl urăște. Dacă mama începe să coasă, este normal să o cheme pe fiica căreia îi place să împartă un moment cu ea. Poate cealaltă are talent la desen și atunci mama ei o va ruga să-i arate lucrările sau să facă un desen pe care să-l pună pe frigider.

Fiecare copil are calități diferite și este treaba părinților să-i facă să înțeleagă că toți sunt la fel de valabili , încercând mereu să fie corect, în orice împrejurare și cu toți copiii lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Parenting





pixel