Exmatricularea elevilor: noi prevederi pentru gimnaziu și liceu

Data publicării:
Exmatricularea elevilor noi prevederi pentru gimnaziu și liceu / FOTO: freepik.com: bangkokclickstudio
Exmatricularea elevilor noi prevederi pentru gimnaziu și liceu / FOTO: freepik.com: bangkokclickstudio

Elevii de gimnaziu și liceu vor putea fi exmatriculați, cu posibilitatea de reînscriere în anul școlar următor, potrivit noului Statut al Elevului 2024.



Elevii de gimnaziu și liceu pot fi exmatriculați cu posibilitatea de reînscriere în anul școlar următor, fie în aceeași școală, fie într-o altă unitate de învățământ, dacă evaluarea realizată de consilierul școlar arată că nu se pot reintegra în același colectiv de elevi sau de profesori. Această măsură este prevăzută în proiectul Statutului Elevului 2024, aflat în consultare publică de Ministerul Educației. Exmatricularea nu se aplică în învățământul obligatoriu (primar, gimnazial, liceal), ci doar în școlile postliceale, conform Ordinului nr. 3.797 din 8 martie 2023, care modifică și completează Statutul elevului în vigoare.

În legea învățământului preuniversitar, exmatricularea este permisă și în învățământul obligatoriu, dar numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța altor elevi sau a personalului, afectând dreptul la educație și la muncă, conform Art. 107, alin. 10.

Elevii exmatriculați pentru un an școlar vor participa la ore de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, și activități remediale. Dacă elevii sau părinții refuză participarea, directorul va sesiza reprezentanții SPAS/DAS/DGASPC, care vor efectua o anchetă socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel