Semnul „Bebeluş la bord”, interpretat în mod obişnuit ca un avertisment pentru alţi şoferi de a fi mai precauţi şi mai răbdători, ascunde de fapt o semnificaţie mult mai profundă, care a surprins un număr mare de utilizatori de pe reţelele de socializare.
Expertul în autovehicule Steve, vedeta canalului Pentagram Motorsport, a dezvăluit de fapt adevărata origine a semnului, explicând că scopul său principal nu este acela de a avertiza alți șoferi, ci de a oferi o indicație fundamentală pentru eventualii salvatori în cazul unui accident.
„Dacă serviciile de urgență vă găsesc mașina implicată într-un accident, răsturnată într-un șanț sau abandonată pe marginea drumului, acel semnal servește pentru a indica că trebuie să caute un copil la bord”, a precizat expertul, subliniind că majoritatea oamenilor folosesc semnalul incorect.
De fapt, așa cum a explicat Steve, semnul care avertizează asupra prezenței unui copil mic la bord este util în cazurile în care mașina ajunge în afara drumului: prezența semnului sugerează salvatorilor să rămână la fața locului pentru a căuta pentru un copil care ar putea rămâne blocat între părțile de metal sau ar putea fi aruncat din habitaclu în urma impactului.
Din acest motiv, a precizat expertul, este important să afişezi semnul doar atunci când un copil se află efectiv la bordul vehiculului. În caz contrar, riscul este ca serviciile de salvare să fie implicate în căutări inutile.
Foto: Freepik @freepik
Dezvăluirea a stârnit reacții mixte pe rețelele de socializare. Mulți utilizatori au recunoscut că nu au fost niciodată conștienți de acest detaliu, subestimând foarte mult importanța utilizării corecte a semnalului. „Am crezut că este doar un avertisment pentru alți șoferi”, a scris un utilizator, în timp ce altul a mărturisit că încă mai avea semnul pe mașină, deși fiica lui avea acum cinci ani.
Mulți salvatori - medici, paramedici și pompieri - au comentat în schimb postarea confirmând cât de înșelător (și frustrant) poate fi să găsești un semn „Copil la bord” pe o mașină în care în realitate nu există niciun copil.
Potrivit unor experți, însă, rolul semnului în siguranța rutieră nu este atât de decisiv. După cum relatează ziarul britanic The Mirror, ofițerul de poliție australian Julie-Anne Newman a explicat că salvatorii nu se bazează niciodată doar pe aceste semnale, ci tind mai degrabă să adune informații despre posibilii pasageri din context, martori și victime. Fostul paramedic Nikki Jurcutz a subliniat, de asemenea, că semnele prezenței unui copil, precum scaunele de mașină sau gențile, sunt cruciale în analiza scenei.
În orice caz, cunoașterea adevăratului scop al semnului și înțelegerea utilității efective pe care aceasta ar putea-o avea în cazul unui accident rutier rămâne totuși un motiv întemeiat pentru a achiziționa autocolante detașabile care să fie aplicate doar atunci când călătoriți cu un copil mic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.