Știm cu toții cât de greu este să crești copii capabili și inteligenți emoțional. Dar cheia este să practici comunicarea de susținere.
„În calitate de specialist în neuroștiință, mamă și autoare a cărții `Cum să-ți ajuți copilul să curețe mizeria mentală`, am descoperit că modul în care răspundem la sentimentele copiilor noștri are un impact enorm asupra modului în care aceștia procesează și înțeleg viața”, susține dr. Caroline Leaf, expert în neuroștiință, pentru cnbc.com.
Iată cinci afirmații comune pe care experta nu le spune niciodată copiilor ei!
SURSA FOTO: freepik.com @lenamel
Când un copil își pierde simțul de sine, aceasta poate duce la emoții de furie, anxietate, autocompătimire sau deznădejde. Însă, copiii nu sunt răi, obraznici sau dificili; ei trec printr-o criză de identitate.
Dacă această criză nu este gestionată, poate crea un sentiment de rușine ce se poate strecura cu ușurință în toate aspectele vieții unui copil, ceea ce poate duce la probleme de sănătate mintală.
„Atunci când copiii mei se confruntă cu dificultăți, nu adopt un ton acuzator. Încerc să descriu ceea ce observ în acel moment: emoțiile, comportamentele și reacțiile fizice ale lor ca răspunsuri la ceea ce trăiesc”, susține experta.
Ce spune în schimb: „Văd că te simți frustrat și faci lucruri pe care nu le faci de obicei. Pot să te ajut să înțelegi ce se întâmplă?”
Chiar dacă nu ești de acord cu ceea ce spune copilul tău, este dăunător să-i respingi sentimentele. „Dacă am nevoie de timp să procesez ceea ce spun ei, îmi iau câteva momente pentru a respira adânc și a-mi stăpâni emoțiile”, mai spune dr. Caroline Leaf.
„Îmi mențin contactul vizual și îmi urmăresc limbajul corpului, deoarece copiii sunt adesea mai buni decât adulții în a citi indicațiile nonverbale și tind să se închidă dacă nu simt că este în siguranță să vorbească”.
Ce spune în schimb: „Am nevoie de un moment să mă răcoresc. Hai să facem o pauză scurtă și să încercăm din nou mai târziu.”
Când îi spui unui copil că va „trece peste”, îi invalidezi experiența și îl poți face să se simtă rău pentru că are emoții umane normale. Ei pot crede că este ceva în neregulă cu ei pentru a simți aceste lucruri.
Ca părinți, nu suntem experți în experiența nimănui, inclusiv în a celor mici. Dacă copilul meu încearcă să comunice ce simte despre ceva, îi răspund cu curiozitate și îngrijorare.
Amintiți-vă că astfel de momente pot fi instrumente excelente de predare și o oportunitate de a demonstra empatie.
Ce să spui în schimb: „Te aud. Sună greu! Ce pot face să ajut?”
Plânsul este un mecanism neurobiologic care ne ajută să facem față energiei reținute în minte, creier și corp. Este un instrument esențial pentru a preveni suprimarea emoțiilor și pentru a ne menține bunăstarea mentală.
„Recomand să oferiți o distragere a atenției, cum ar fi o plimbare. Implicarea într-o activitate fără legătură poate facilita unui copil să se deschidă despre ceea ce simte. Oferirea confortului poate ajuta la identificarea rădăcinii problemei, în loc să o lăsați să se dezvolte în timp”, mai susține experta.
Ce spune în schimb: „Ai vrea să te țin în brațe și să te consolez?” sau „Ai dori să facem o plimbare sau să mergem cu mașina?”
„Ori de câte ori stabilesc o limită ca părinte, le explic întotdeauna copiilor mei de ce. Dacă refuzi să oferi o explicație, inhibi curiozitatea naturală și raționamentul copilului, lăsându-l confuz.
Copilul tău se uită la adulții din viața sa pentru a înțelege lumea. Așadar, în loc să dai o comandă, folosește aceste momente ca oportunități de predare pentru a-ți pregăti copilul mai bine pentru provocările viitoare”, susține dr. Caroline Leaf.
Ce spune în schimb: „Nu vreau să te cațări în copacul ăla pentru că este periculos. Ai putea să cazi și să te rănești.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.