Experții de la Harvard și Yale oferă părinților trei sfaturi valoroase, în urma unei ample cercetări: „Pot fi de mare ajutor copiilor tăi!”

Data publicării:
Experții de la Harvard și Yale oferă părinților trei sfaturi valoroase, în urma unei ample cercetări: „Pot fi de mare ajutor copiilor tăi!” / FOTO: freepik.com @teksomolika
Experții de la Harvard și Yale oferă părinților trei sfaturi valoroase, în urma unei ample cercetări: „Pot fi de mare ajutor copiilor tăi!” / FOTO: freepik.com @teksomolika

Dacă ești părinte, probabil îți dorești ca ai tăi copii să fie fericiți. Totuși, acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, mai ales când sfaturile experților în parenting par contraintuitive, cum ar fi evitarea tendinței de a-i înveseli mereu atunci când se simt triști sau dezamăgiți.



Cercetătorii fericirii, precum Laurie Santos și Arthur Brooks, îți pot fi de ajutor. Ei sunt două dintre cele mai proeminente voci din acest domeniu: Santos este profesor de psihologie și creatorul celui mai popular curs de la Universitatea Yale, iar Brooks este profesor la Universitatea Harvard și conduce Laboratorul de Leadership și Fericire al școlii.

Cercetările lor sunt deosebit de importante acum, în contextul în care discutăm despre copii. Depresia și anxietatea sunt printre cele mai mari preocupări ale părinților pentru copiii lor, pe fondul unei crize de sănătate mintală în rândul tinerilor, conform unui sondaj recent realizat de Pew Research Center în rândul părinților din SUA.

În comparație cu colegii lor, copiii fericiți au, de asemenea, mai multe șanse de a deveni adulți de succes, cu performanțe mai bune la locul de muncă și relații sociale îmbunătățite, arată cercetările.

Iată câteva dintre cele mai bune sfaturi pe care Brooks și Santos le-au oferit părinților despre cum să crească copii mai fericiți, conform cnbc.com.

Citește și Cercetare Stanford: Mamele ar trebui să se bucure atunci când copiii lor nu le mai ascultă! Scanările creierului lor au arătat motivul

Învățați-i pe copii că emoțiile negative sunt normale și trecătoare

SURSA FOTO: freepik.com @keleny

„Uneori, vom fi pur și simplu supărați, triști, anxioși sau frustrați. Și astfel de stări sunt normale”, a spus Santos. „Acest concept este greu de înțeles pentru adulți, dar poate fi și mai dificil pentru copii.”

Părinții tind adesea să încerce să-și înveselească rapid copiii, fie spunând o glumă, fie oferind o recompensă, cum ar fi o prăjitură sau o jucărie nouă. Însă, o soluție temporară nu abordează cauza reală a stării de spirit negative și nici nu îl învață pe copil o lecție esențială: emoțiile negative sunt normale și vor trece.

Copiii trebuie să învețe cum să-și gestioneze sentimentele pentru a-și dezvolta reziliența, spun psihologii. Asta înseamnă că părinții trebuie să îi ajute să înțeleagă că nu trebuie să se simtă rușinați de sentimente precum furia, tristețea sau anxietatea.

Încercați să folosiți o analogie ușor de înțeles, cum ar fi zilele însorite și ploioase, a sugerat Santos.

„Putem învăța copiii că, uneori, starea lor emoțională este ca vremea”, a spus ea. 

La fel ca vremea, este normal ca emoțiile să se schimbe în timp, a adăugat Santos: „Nu poate fi mereu soare când vine vorba de sănătatea ta emoțională.”

Vezi și Cele 5 „porunci de aur” ale Harvard pentru a fi un părinte model

Nu-i învățați pe copii să se teamă de lume

SURSA FOTO: freepik.com @Aravinth

Lumea este plină de știri negative, dar dacă încerci să-ți pregătești copiii pentru fiecare scenariu dezastruos, riști să-i sperii. Acest lucru nu îi va proteja, ci îi va face anxioși și mai puțin predispuși să aibă succes, avertizează Brooks.

Copiii care percep lumea ca fiind periculoasă și amenințătoare „sunt mai puțin sănătoși decât colegii lor, mai adesea triști, mai predispuși la depresie și mai puțin mulțumiți de viața lor, a spus Brooks, citând un studiu de psihologie din 2021. „De asemenea, tind să nu le placă locurile de muncă și să aibă performanțe mai slabe decât colegii lor mai optimiști.”

Soluția propusă de Brooks: pregătiți copiii pentru probleme specifice pe care este probabil să le întâlnească și fiți realiști în privința nivelului de pericol. Puteți să-i învățați pe copii să nu accepte niciodată să fie duși acasă de străini fără a-i face să se teamă de fiecare persoană nouă pe care o întâlnesc.

Brooks și soția sa au încercat să contracareze „pesimismul în creștere” al fiicei lor, împărtășind perspective pozitive și concrete despre lume, a menționat el.

„Nu am ignorat amenințările; pur și simplu am încercat să fim specifici despre comportamentele amabile pe care le-am observat și despre modurile în care lumea este mai sigură și mai prosperă astăzi decât în trecut”, a scris Brooks. „A fost modul nostru de a împărtăși credința autentică că, în general, majoritatea oamenilor sunt buni și lucrurile se îmbunătățesc.”

Citește și Mamă și cercetător EQ la Harvard: „ASTA le spun mereu copiilor mei pentru a le crește inteligența emoțională”

Încearcă să fii o influență pozitivă, fericirea este contagioasă

SURSA FOTO: freepik.com @oksix

Brooks și Santos sunt de acord asupra unui aspect esențial legat de fericire: aceasta este contagioasă. Când ești fericit, copiii tăi pot prelua această stare doar fiind în preajma ta.

„Problema numărul unu pe care o observ în dinamica familiei este contagiunea socială a negativității”, a declarat Brooks pentru Harvard Business Review la începutul acestei luni. „Trebuie să ne străduim cu toții să injectăm virusul fericirii în familiile noastre și să facem acest lucru în mod intenționat.”

Acest principiu se aplică tuturor emoțiilor, conform cercetărilor, și este un motiv întemeiat pentru părinți să modeleze comportamentele sănătoase pe care doresc să le vadă la copiii lor.

„Fie că este vorba de bine sau de rău, părinții au un impact enorm asupra gamei emoționale a copiilor lor și asupra nivelului de anxietate al acestora”, a spus Santos.

Dacă ești îngrijorat de notele sau de relațiile sociale ale copiilor tăi, aceștia vor absorbi această anxietate în propriile lor vieți, a explicat Santos. Gestionarea anxietății și „practicarea autocompasiunii” – inclusiv luarea unui timp liber de la muncă pentru a te elibera de presiune – poate fi „extrem de benefică”, a adăugat ea.

„Dacă reușești să-ți schimbi mentalitatea, ca adult, cu lobii frontali complet dezvoltați și cu toate abilitățile și cunoștințele tale de reglare emoțională, acest lucru va fi de mare ajutor pentru copiii tăi”, a subliniat Santos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel