Experții de la Harvard spun că prieteniile aduc fericirea, dar nu este întotdeauna așa. Cel mai important lucru pentru a vă face prieteni adevărați este ACESTA

Data publicării:
Experții de la Harvard spun că prieteniile aduc fericirea, dar nu este întotdeauna așa. Cel mai important lucru pentru a vă face prieteni adevărați este ACESTA / FOTO: freepik.com@ usamashakeel18
Experții de la Harvard spun că prieteniile aduc fericirea, dar nu este întotdeauna așa. Cel mai important lucru pentru a vă face prieteni adevărați este ACESTA / FOTO: freepik.com@ usamashakeel18

Un studiu realizat la Harvard care a urmărit viața a peste 700 de persoane timp de 80 de ani a arătat că nici banii, nici succesul nu sunt cheia fericirii, ci mai degrabă calitatea relațiilor noastre umane.



Potrivit acestei cercetări, este important să avem cel puțin una sau două relații de atașament sigur. Cel puțin asta susține Robert Waldinger, psihiatru american și al patrulea director al acestui studiu, în prezentarea sa pentru seria BBVA Aprendemos Juntos (Învățăm împreună).

Deci, prieteniile sunt importante... dar știm, de asemenea, că prietenii nu aduc întotdeauna fericirea, deoarece aceasta depinde de alte variabile, cum ar fi tipurile de prieteni, de exemplu, și dacă acești prieteni sunt prieteni adevărați. Dar cum îți faci prieteni adevărați? Îți aducem câteva chei infailibile.

1) Autenticitatea atrage autenticitatea: fii tu însuți.

A fi tu însuți, a fi autentic, nu este doar un sfat comun: este baza oricărei prietenii adevărate. Oamenii sunt atrași de cei care nu se tem să se arate așa cum sunt, cu punctele lor forte, slăbiciunile, ciudățeniile?

Așadar, încercați să vă împărtășiți pasiunile, visele și nesiguranțele. Nu încercați să vă încadrați într-un tipar sau să fiți ceea ce credeți că așteaptă ceilalți de la dumneavoastră. Atunci când ești autentic, le permiți și celorlalți să fie autentici, creând un spațiu în care sinceritatea și conexiunea reală pot înflori.

2) Cultivați empatia prin a asculta cu adevărat.

Empatia nu înseamnă doar să te pui în locul celuilalt, ci să simți la fel ca el. Pentru a dezvolta această abilitate, practicați ascultarea activă: fiți atenți la cuvinte, dar și la tăceri, la emoțiile care se ascund sub ceea ce se spune...

Nu întrerupeți și nu vă gândiți la ce veți răspunde în timp ce cealaltă persoană vorbește. Puneți întrebări care arată că vă interesează să-i înțelegeți perspectiva. Acest tip de ascultare multiplică conexiunea și, de asemenea, ajută cealaltă persoană să se simtă apreciată și înțeleasă.

3) Investiți timp și consecvență în legătură.
Prieteniile nu se construiesc peste noapte: ele necesită timp și investiții continue. Acest lucru înseamnă să fii disponibil pentru cealaltă persoană, nu doar în momentele de distracție, ci și în situațiile cotidiene și mai ales în momentele dificile.

Nu este suficient să fii acolo când îți convine; prietenia adevărată se hrănește din constanță, din acele mici gesturi zilnice care, cumulate, creează o legătură puternică. Un mesaj neașteptat, un apel pentru a întreba cum merge ziua sau pur și simplu amintirea unui lucru important pentru prietenul tău pot face o mare diferență.

4) Oferiți sprijin autentic și bucurați-vă de realizările lor.

Adevărata prietenie presupune să vă sprijiniți reciproc. Și, așa cum am introdus, nu este vorba doar despre a fi acolo în momentele grele, ci despre a fi o sursă constantă de încurajare și sărbătoare în momentele bune.

Atunci când prietenul tău trece printr-o perioadă dificilă, oferă-i timpul tău, umărul tău și energia ta fără să aștepți nimic în schimb. Dar la fel de important este să fii acolo pentru a-i sărbători bucuriile sau realizările, mari sau mici.

Pe de altă parte, amintiți-vă că un prieten adevărat nu este invidios pe succesul celuilalt (sau dacă este, nu este o invidie toxică), ci îl sărbătorește ca și cum ar fi al său, pentru că înțelege că creșterea unuia este și creșterea legăturii dintre voi doi.

5) Respectați limitele și apreciați diferențele

Rețineți că o prietenie sănătoasă se bazează pe respect reciproc, iar acest lucru include recunoașterea și acceptarea diferențelor. Nu încerca să îți modelezi prietenul în funcție de așteptările sau idealurile tale. Fiecare persoană este unică, cu propriile sale convingeri, obiceiuri, limite, neajunsuri...

Acceptarea acestor diferențe, și chiar aprecierea lor, este ceea ce îmbogățește o prietenie. De asemenea, este important să respectați limitele pe care le stabilește cealaltă persoană, fie că sunt emoționale sau fizice. Respectul reciproc va crea încredere, iar încrederea este pilonul pe care se construiesc cele mai valoroase relații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel