„Fac din viața copiilor lor o afacere, un reality-show”. O expertă critică dur părinții din această generație: „Sunt micuți care muncesc fără să-și fi dat acordul!”

Data publicării:
„Fac din viața copiilor lor o afacere, un reality-show”. O expertă critică dur părinții din această generație: „Sunt micuți care muncesc fără să-și fi dat acordul!” / FOTO: freepik.com @prostooleh
„Fac din viața copiilor lor o afacere, un reality-show”. O expertă critică dur părinții din această generație: „Sunt micuți care muncesc fără să-și fi dat acordul!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Un expert avertizează cu privire la fenomenul de „instamami-sharing”!



Natalia Díaz, activistă și autoare, a publicat recent cartea „Protejează-ți copiii de supraexpunerea pe Internet”. Cunoscuta pe Instagram ca @midnight.tube, Díaz este o susținătoare fermă a limitării expunerii copiilor pe rețelele sociale, pe baza convingerilor ei sociale.

„Într-o zi, acum șase ani, am început să vizionez un videoclip cu o rețetă pe YouTube și, dintr-o dată, m-am trezit urmărind un alt clip despre o familie care își înregistra copiii în orice situație: la spital, dormind, mâncând, jucându-se... orice moment era capturat și postat public.”

Díaz își amintește că prima întrebare care i-a venit în minte a fost: „Este legal?”. I se părea o încălcare flagrantă a dreptului la intimitate al minorilor, notează ABC.es. Nu putea să înțeleagă cum era posibil așa ceva. A fost atât de surprinsă încât a început să investigheze și a descoperit că nu existau aproape deloc informații despre acest fenomen.

Expunerea copiilor în acest mod era un subiect tabu, însă totodată era apreciată, generând vizualizări și mulțumiri din partea urmăritorilor. „Mi se părea nebunesc că nimeni nu lua măsuri. Nu am vrut să închid ochii.”

„Transformă viața copiilor lor într-un spectacol!”

În cea mai recentă carte a sa, Díaz subliniază că acest tip de conturi este acum extrem de popular pe diverse rețele de socializare, în special pe Instagram, dar și pe YouTube sau TikTok. Ea critică părinții care „transformă viața copiilor lor într-un spectacol, un fel de 'reality-show', și, pe deasupra, într-o afacere. Sunt copii care muncesc fără să-și fi dat acordul.”

Oricine navighează pe rețelele sociale poate observa fotografii cu copii mici, minori care sunt filmați încă de la naștere. Ce înseamnă asta? În primul rând, este o încălcare a intimității. În al doilea rând, acești copii sunt expuși într-un mediu periculos al rețelelor sociale. În al treilea rând, există o problemă majoră: vorbim despre munca nereglementată a copiilor. Sunt minori care „lucrează” pe rețelele sociale fără nicio formă de reglementare, spre deosebire de copiii care activează în film, televiziune sau teatru.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Ce se va întâmpla cu conținutul acelor conturi când acești copii vor ajunge la adolescență și vor începe să spună: „Mamă, nu mă mai fotografia”?

„Unii dintre acești părinți, cunoscuți ca `instamami` sau `instapapi`, au început deja să facă schimbări. După șase-șapte ani de supraexpunere a copiilor lor, în această nouă etapă a vieții, lucrurile nu mai funcționează. Fie pentru că acești copii au întâmpinat probleme la școală, fie pentru că s-au confruntat cu situații neplăcute, precum manipularea unor fotografii cu ajutorul inteligenței artificiale.

Unele familii au fost nevoite să își schimbe treptat conținutul, astfel încât schimbarea să treacă neobservată. Au început să posteze despre alimentație, sport și alte subiecte. Copiii lor au fost exploatați în copilărie, iar când nu mai aduc beneficii, devin `jucării stricate`. Este trist”, mai spune Natalia Díaz.

Acești copii au deja o amprentă digitală semnificativă în spatele lor

Având în vedere lipsa de informații, faptul că acest subiect a fost mult timp tabu și că părinții câștigă bani din această practică (pentru că este o afacere), este ușor pentru aceștia să își găsească scuze, cum ar fi: `Este copilul meu și fac ce vreau cu el`, `Am dreptul asupra imaginii lui` sau `Și pe stradă sunt pericole...`.

Acești părinți, subliniază autorul în lucrarea sa, nu sunt conștienți că atunci când postezi o imagine pe internet, aceasta nu mai este a ta.

Când nu era internet, nici nu mergeam pe stradă dând fotografii cu copiii noștri unor străini. De ce o facem acum pe rețelele de socializare? Pentru bani, recunoaștere socială, implicarea acelor părinți în publicare... Pentru că acest obicei de a împărtăși informațiile private ale copiilor lor nu aparține doar influențelor, sunt și mulți anonimi care o fac. 

Când motivul nu este de natură economică, ce este?

Cred că răspunde nevoii de validare, de a primi comentarii despre cât de bine te descurci cu copiii tăi... Acest exhibiționism și pierderea intimității au apărut odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel