Marți, Senatul a adoptat tacit, în plen, un proiect de lege prin care familiile cu gemeni, tripleți sau multipleți vor beneficia de sprijin temporar până când copiii împlinesc vârsta de șase luni.
Acest sprijin poate consta fie în angajarea unei persoane care să ajute la îngrijirea copiilor, fie în posibilitatea acordării simultane a concediului pentru creșterea copilului ambilor părinți.
Proiectul de lege, inițiat de un grup de parlamentari majoritar din partea UDMR, a avut termenul de dezbatere și vot în Senat pe 27 noiembrie.
Citește și „Munca în primele trei luni de sarcină ar trebui să fie ilegală”: Izbucnirea unei mame
Nota de adoptare tacită a propunerii legislative pentru modificarea și completarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost citită de vicepreședintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, care a condus ședința de marți a plenului.
Indiferent de opțiunea aleasă – angajarea unei persoane sau acordarea concediului pentru ambii părinți – este necesar ca persoana respectivă să dovedească absolvirea unui curs de puericultură.
Agențiile județene pentru prestații sociale, respectiv cele ale municipiului București, vor încheia cu persoana angajată pentru îngrijirea copiilor un contract individual de muncă pe perioadă determinată, cu normă întreagă, valabil până la împlinirea de către copii a vârstei de șase luni.
Plata salariilor se va face la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată și va fi asigurată din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii.
Persoana angajată va trebui să prezinte un certificat de cazier judiciar și un document medical care să confirme că nu suferă de afecțiuni psihice sau boli infectocontagioase.
Cererea pentru acordarea simultană a concediului de creștere a copilului de către ambii părinți se va depune la primăria unității administrativ-teritoriale pe raza căreia părinții au domiciliul sau reședința, în termen de 10 zile de la obținerea biletului de externare din spital, și va fi soluționată prompt.
Propunerea legislativă va fi dezbătută în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.