Fiți părinți realiști: Copiii nu fac ceea ce spui, ei fac ceea ce faci tu

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Te plângi că stă prea mult în fața televizorului sau a telefonului, te plângi că nu deschide o carte să citească, te plângi că îți răspunde răstit și are comportament ce tinde a fi despotnic... Dar oare a cui o fi vina? Și dacă nu există un vinovat, care ar fi cauza acestor comportamente? Vă invităm să parcurgeți un articol de conștientizare, de ”parenting conștient”.



Mai întâi de toate trebuie să stabilim un lucru: copiii sunt oglinda părinților. În ei se reflectează mama și tata. Mulți tind a învinovăți sistemul de educație sau chiar societatea pentru comportamentul neadecvat al copiilor lor, dar chiar așa să fie?

Într-adevăr, poate nu avem cel mai performant sistem de educație, dar să fie școala vinovată de lipsa celor 7 ani de acasă și de lipsa principiilor sănătoase pe care orice copil trebuie să le aibă moștenite din familie? Să fie societatea cauza declinului comportamental al copiilor noștri? Și până la urmă, societatea nu suntem noi? 

Un copil ascultă și înregistrează în mod constant în mintea lui uimitoare, fiecare cuvânt, comportament și eveniment la care sunt martori. Dacă vreți, altfel spus, copii se nasc „în alb”, ei vin pe această lume fără vreo interferență, sau fără vreun bagaj de cunoștințe.

Singurii care îi vor modela caracterul și vor pune bazele acestuia pentru copilul care va crește și va deveni adult, sunt părinții. Mai apoi, odată cu creșterea, copilul se va perfecționa, va alege și se va forma în funcție de bazele primite acasă.

Copiii nu fac ceea ce spui, ei fac ceea ce faci tu

Nu este suficient să-i spui copilului tău ce să facă, respectiv să i-o spui și pe un ton superior. Copiii își formează imaginea de sine pe baza exemplului pe care îl văd la oamenii care joacă un rol vital în viața lor.

De exemplu, indiferent de câte ori le-ai spune că ar trebui să fie iubitor cu animalele, dacă TU nu ești, copiii îți vor imita comportamentul. Mai presus de toate, va fi imitat în relația lor cu ei înșiși.

Indiferent că școala îi va învăța să selecteze deșeurile, să respecte natura, dacă tu nu ai aceleași principii și nu respecți aceste reguli.

Indiferent că la biserică, preotul îi va spune să fie milostiv, să ajute pe cei săraci și la nevoie, dacă tu mu ți-ai luat copilul măcar odată să mergi să faci o faptă bună, să donezi o hăinuță sau alimente cuiva care chiar se afla în nevoie. Puterea exemplului este mai eficientă decât zeci de mii de sfaturi de parenting.

Dacă le vei spune că nu au voie să stea pe telefon, dar tu ești acela care la fiecare 10 minute își verifică dispozitivul și uneori se pierde în ”poveștile” de pe rețelele sociale, cu siguranță nu te va asculta. 

Dacă tu le vei reproșa că în loc să stea la TV mai bine ar citi o carte, dar tu, la rândul tău, nici măcar nu îți amintești care este titlul ultimei cărți citite, atunci care este puterea ta de convingere și ce credibilitate să ai? 

Copiii imită, copiii absorb tot comportamentul tău și îl reproduc. Tu, în calitate de părinte ești modelul lor principal și trebuie să conștientizezi impactul pe care îl are asupra copiilor tăi comportamentul tău, acțiunile tale sau chiar non-acțiunile tale.

Ca adulți avem datoria de a ne transforma în modele, de a fi prezenți, de a ne cunoaște profund și de a ne alinia principiilor sănătoase înainte de a încerca să-l învățăm pe un copil ceva.

Când suntem aliniați la principii sănătoase, copiii noștri vor gravita în mod natural către noi și se vor recunoaște în noi. Tot ce trebuie să facem este să exersăm ceea ce vrem să învățăm și ei ne vor urma în mod natural.

Nu căutați soluții salvatoare în afară... sau nu așteptați ca cineva să vină și să vă rezolve problemele, deoarece doar tu, în calitate de om și de părinte, ai puterea de a interveni și de a schimba ceea ce consideri că nu este în regulă în familia ta.

În concluzie, angajează-te să fii cea mai bună și adevărată versiune a ta pentru a onora creșterea copilului tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii educatie parenting social





pixel