De ce moartea îl obsedează atât de mult pe fiul meu? Ar trebui sa imi fac griji? Aflați cum să abordați acest subiect delicat.
Vine o vârstă când copiii își pun multe întrebări despre moarte. Cum să discutați acest subiect delicat cu ei? Iată răspunsurile unui psiholo de copii.
Este foarte normal ca la un moment dat copilul să înceapă să își pună întrebări despre moarte și să nu te sperii dacă începe să îți pună întrebări de genul: "Mama, vei muri și tu într-o zi?" „Și ce mă voi face fără tine? Nu vreau să mori” sau „Odată ce suntem morți, unde vom merge?”
Evitarea acestui tip de întrebare este aproape imposibilă, este mai bine să decideți să abordați acest subiect. Dar de ce îi obsedează moartea atât de mult?
Psihiatru pentru copil, Stéphane Clerget, asigură că totul este normal și îi liniștește pe părinții îngrijorați amintindu-le că până la urmă, astfel de întrebări ne-au însoțit de-a lungul existenței noastre. Pe măsură ce am crescut, în fiecare etapă a dezvoltării noastre, de fiecare dată când ne-am confruntat cu moartea unei persoane dragi sau a unui animal de companie, până la adolescență când am început să ne punem întrebări despre sensul vieții.
Prin urmare, conceptul de moarte și curiozitatea în legătură cu aceasta nu ar trebui să provoace neapărat îngrijorare. Psihiatrul ne informează că „la început, moartea este asociată cu imobilitatea. Un copil de 2 ani, de exemplu, poate observa acest lucru lovind o furnică. Cu toate acestea, el nu realizează încă caracterul ireversibil al evenimentului.”
În jurul vârstei de 4 ani, moartea este asociată cu o absență prelungită. Întrebările unui copil de 4 ani nu vor fi neapărat legate de anxietate. „În acel moment, pentru el, moartea echivalează cu o absență prelungită”, declară psihiatrul, în timp ce lucrurile se schimbă în jurul vârstei de 5 ani când copilul începe să se teamă de dispariția părinților săi: „Ceea ce îl îngrijorează mai presus de toate este să știe că este singur”.
În jurul vârstei de 7-8 ani copilul va începe să-și pună întrebări despre propria sa moarte și despre ce se va întâmpla în continuare.
Indiferent dacă copilul este anxios sau pur și simplu curios, părinții nu trebuie în niciun caz să evite subiectul sau să deturneze conversația sub pretextul că este prea mic pentru a înțelege: „Nu este nevoie să-l protejezi”, confirmă Stéphane Clerget. Dacă pune aceste întrebări este pentru că este gata să audă răspunsul. Mai presus de toate, subiectul nu trebuie să devină tabu. Trebuie să se simtă liber să vorbească despre asta, altfel s-ar putea îngrijora și mai mult.”
Dacă tu însuți ești anxios și ai observat că ai dificultăți în a vorbi despre acest subiect, nu ezita să lași această sarcină altui membru al familiei.
Sinceritatea este cuvântul de ordine de adoptat în explicațiile noastre. Așa că nu are sens să-ți asiguri copilul că oamenii care mor merg în Rai dacă tu nu crezi în rai, copiii sunt vicleni și „ dacă răspunsul nu îl convinge, el va pune din nou întrebarea”, a amintit specialistul.
În ceea ce privește mersul în Rai: „Fiecare ar trebui să răspundă conform propriilor convingeri, sugerând în același timp că presupunerile sunt disparate. Putem vorbi cu el despre diferitele puncte de vedere, precizând că nu suntem siguri de nimic. De ce să nu te inspiri din diferite religii? La urma urmei, acestea au fost create în parte pentru a răspunde anxietăților noastre legate de moarte”, a mai adăugat specialistul
Cum ar trebui să ne comportăm dacă obsesia copilului pentru moarte devine prea mare? „Trebuie să începi să-ți faci griji când îl auzi spunând că dorește să moară pentru a se alătura bunicului său în Rai, de exemplu. În acel moment, poate fi necesar să aprofundezi subiectul pentru a te asigura că înțelegi natura ireversibilă a morții și pentru a-i arăta că poți să-ți rezolvi problemele chiar și fără a părăsi viața...”, a sfătuit specialistul.
Potrivit specialistului, există cărți care îi ajută pe părinți să abordeze această temă, îi ajută să înțeleagă mai bine interesul copiilor față de moarte, să găsească cuvintele potrivite în cazul decesului unei persoane foarte apropiate și să adopte o atitudine adecvată în fața acestor întrebări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.