Ați auzit vreodată de flexibilitatea cognitivă? Aceasta se referă la abilitatea de a te adapta la circumstanțe și, totodată, la cunoaștere, prin creativitate, imaginație, empatie și, bineînțeles, curiozitate.
Poate că te-ai gândit vreodată că pentru a avea succes în viață este necesar să ai un coeficient de inteligență (IQ) ridicat și că doar așa poți reuși în domenii complexe precum tehnologia, știința sau inovația.
Nimic mai fals!
Flexibilitatea cognitivă este mult mai importantă.
De aceea, în cadrul flexibilității cognitive, este esențială dezvoltarea capacității creative, imaginative, motivaționale și empatice de a progresa cognitiv în fața oricărui concept sau comportament necesar pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor, indiferent de vârstă sau stadiu.
Pe scurt, este vorba despre abilitatea de a învăța să înveți într-un mod cât mai flexibil posibil.
Din păcate, există persoane care, din cauza caracteristicilor personale sau educației primite, au o minte rigidă, care nu gândește dincolo de ceea ce li se impune.
Pe de altă parte, cei flexibili privesc mereu dincolo de limitele evidente, sunt buni la rezolvarea problemelor datorită creativității și ingeniozității lor și nu se supără dacă greșesc. Ei învață din greșeli, știind că acestea sunt cei mai buni profesori.
Este esențial să educăm copiii în spiritul flexibilității cognitive, pentru că aceasta este ceea ce îi va conduce cu adevărat către succes. Ei vor fi capabili să gândească idei noi, să conecteze concepte între ele și să invențieze lucruri fără a le considera ridicole.
SURSA FOTO: freepik.com @user3033786
Poate că, din punct de vedere academic, un copil nu obține note bune pentru că îi este greu să aibă o minte rigidă sau o memorie de lucru foarte bună, dar, pe de altă parte, poate fi incredibil în rezolvarea problemelor.
Succesul nu depinde doar de IQ, ci și de abilitatea de a rezolva probleme.
O persoană cu inteligență medie poate crea capodopere ca pictor, de exemplu, dar numai dacă creativitatea sa a fost cultivată corespunzător și nu a fost crescută cu o minte rigidă.
Desigur, IQ-ul este important, dar inteligența emoțională (IE) și flexibilitatea cognitivă vor fi cele care vor ghida o persoană către succes.
Acești oameni, mai flexibili mental, vor putea să identifice greșelile pe care le fac pentru a învăța din ele și a-și îmbunătăți performanțele în orice domeniu. Ei vor căuta strategiile necesare pentru a le depăși, știind că o greșeală nu este sinonimă cu eșecul, ci reprezintă mai degrabă o oportunitate de a evolua.
Atunci când ai o flexibilitate cognitivă bine dezvoltată, este posibil să ai și o reziliență sporită, deoarece acești oameni sunt mai rezistenți în fața circumstanțelor nefavorabile ale vieții.
Acest lucru îi determină să caute nu doar partea bună a lucrurilor, ci și ceea ce le provoacă durere sau disconfort emoțional. Ei se vor descurca în așa fel încât să nu provoace o problemă majoră, dar vor căuta întotdeauna o cale să se simtă mai bine în circumstanțele dificile în care se află.
Datorită acestei reziliențe și inteligențe emoționale, vor fi persoane cu o capacitate mai mare de a-și înțelege propriile emoții și pe ale celor din jur, vor avea o gândire critică mai dezvoltată și vor ști să intuiască intențiile celor din jur, alegând mai bine calea de urmat în diverse situații sociale.
SURSA FOTO: freepik.com @hmelevo4ka
Când discutăm despre cealaltă față a monedei, referindu-ne la flexibilitatea cognitivă, întâlnim rigiditatea acesteia. Uneori, această rigiditate poate fi asociată cu diverse probleme de sănătate mintală, precum tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), depresia majoră sau tulburarea din spectrul autismului (TSA).
Rigiditatea cognitivă depinde în mare măsură de tipul de educație primit de copii încă din primii ani de viață. Dacă micuții nu au voie să-și exprime creativitatea, imaginația și să se manifeste liber, riscă să dezvolte o minte rigidă, care le va îngrădi posibilitatea de a progresa în atingerea propriilor idealuri și interese.
Din acest motiv, este esențial să antrenăm flexibilitatea cognitivă atât la copii, cât și la adulți. Acest lucru se poate face prin terapie cognitiv-comportamentală, care ajută la schimbarea tiparelor de gândire rigide sau negative și la îmbunătățirea comportamentului adoptat în viața de zi cu zi.
Flexibilitatea cognitivă este crucială pentru orice persoană, dar mai ales pentru copiii cu TSA și pentru persoanele vârstnice. Astfel, oamenii de toate vârstele vor dobândi noi abilități și se vor simți mai bine cu ei înșiși, realizând că gândirea lor devine mai flexibilă și că pot aborda mai eficient diversele situații din viața cotidiană.
Atunci când oamenii simt că pot depăși adversitatea și problemele zilnice, vor conștientiza că reziliența se află în ei înșiși, ceea ce, fără îndoială, va contribui la o bunăstare mai mare atât în prezent, cât și în viitor.
Flexibilitatea cognitivă este esențială la nivel social pentru construirea unei societăți de succes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.