În funcție de locul pe care îl ocupă copilul în familie, acesta ar putea fi mai mult sau mai puțin vulnerabil din punct de vedere psihologic, conform unui nou studiu.
Este vreo poziție în familie mai favorabilă sau mai puțin favorabilă pentru copil?
Potrivit unui studiu realizat de Epic Research, citat de HuffPost, răspunsul este da. Cercetarea științifică a demonstrat că frații mai mari și copiii unici ar fi mai vulnerabili la anxietate și depresie, încă de la o vârstă fragedă.
Concluziile sunt clare: frații mai mari sunt cu 48% mai susceptibili să sufere de anxietate și cu 35% mai înclinați spre depresie decât frații lor.
Copiii unici sunt, de asemenea, cu 42% mai expuși la anxietate și cu 38% mai predispuși la depresie.
Sursa foto: freepik.com@kukota
Autorul principal al acestui studiu, Caleb Cox, relativizează însă acest rezultat: locul copilului în familie nu este cauza unică a problemelor sale de sănătate mentală, dar „poate ajuta părinții și clinicienii să identifice nevoi specifice”, precizează el pentru HuffPost.
Și, dacă stăm să analizăm mai atent, aceste concluzii nu sunt atât de surprinzătoare.
În general, părinții copiilor mai mari și ai celor unici pun mari speranțe în aceștia, nereușind, adesea conștient sau inconștient, să nu le impună presiune. Impunându-le așteptări ridicate, părinții pot transmite un anumit stres, ceea ce duce, astfel, la tulburări de sănătate mentală.
De asemenea, studiul subliniază că starea emoțională a mamei în timpul primei sale sarcini poate influența dezvoltarea copilului. Caleb
Cox observă că semnalele biochimice transmise în uter, cum ar fi anxietatea sau stresul, pot avea un impact de lungă durată asupra sănătății mentale a copiilor, în special asupra fetelor mai mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.