Fraze pe care bunicii NU ar trebui să le spună nepoților

Data publicării:
Fraze pe care bunicii NU ar trebui să le spună nepoților / FOTO: freepik.com@freepik
Fraze pe care bunicii NU ar trebui să le spună nepoților / FOTO: freepik.com@freepik

Bunicii au întotdeauna un loc special în viața copiilor: ei aduc iubire, afecțiune și amintiri de neuitat.



Dar, uneori, anumite fraze aparent nevinovate pot, fără intenție, să rănească sau să influențeze negativ cei mici.

Relațiile dintre bunici și nepoți sunt valoroase, pline de tandrețe și complicitate. Odată cu venirea unei noi generații în familie, bunicii regăsesc o nouă tinerețe.

Citește și Ioana Ginghină, despre rolul bunicilor în viața copiilor. „Mi se părea că fiica mea este obraznică cu mama mea. Psihologul mi-a spus să fac ASTA”

Mai disponibili, mai răbdători, ei sunt și primul sprijin pentru tinerii părinți care pot să își acorde puțin răgaz, pentru un weekend, o după-amiază sau o parte din vacanță.

Un schimb reciproc, bazat pe încredere mutuală.

Dar uneori, bunicii pot pune sub semnul întrebării anumite principii educaționale stabilite de copiii lor. Uneori, fără intenții rele, ei pot răni sau deranja nepoții cu fraze stângace sau care provin dintr-un alt timp.

Principii de educație diferite în funcție de generații

Sursa foto: freepik.com@Drazen Zigic

Deși este necesar ca părinții să știe să se detașeze ușor de propriile principii educaționale atunci când copiii lor nu sunt sub responsabilitatea lor, acest lucru nu înseamnă că bunicii pot face orice.

Așadar, pentru a evita conflictul între generații și a rămâne o bunică sau un bunic „cool”, care se bucură doar de partea bună a lucrurilor, iată câteva fraze pe care ar fi mai bine să le eviți atunci când vorbești cu nepoții tăi.

Vezi și Iată cât cheltuiesc bunicii pe an pentru nepoții lor

„Nu le spune părinților tăi”

„Nu le spune părinților tăi, va fi secretul nostru!”

Câți bunici nu au spus această frază în timp ce ofereau un mic bomboană nepoților, deși mama și tata fuseseră foarte clari că nu sunt de acord?

Deși acest lucru poate crea impresia unei legături speciale, în realitate instalează ideea că se pot ascunde lucruri părinților, iar acest comportament poate avea consecințe pe termen lung.

„Mama ta / tatăl tău era mult mai cuminte ca tine la vârsta ta”

Sursa foto: freepik.com@wirestock

Compararea între generații, chiar și subtilă, poate crea un sentiment de competiție sau inferioritate. Fiecare copil are propriul caracter, iar este important să îl apreciem pentru cine este, fără a face comparații cu părinții.

„Nu mai plânge, băieții/fetele mari nu plâng!”

Această frază poate părea reconfortantă, dar poate învăța copiii să își reprime emoțiile. Dimpotrivă, știm astăzi că este important să le arătăm copiilor că toate emoțiile sunt valabile și că au un loc într-o relație de încredere.

Dacă un copil nu se poate lăsa dus de val în fața bunicilor sau părinților, atunci unde ar putea să o facă?

„Ești prea răsfățat(ă)”

Poate că micuțul a fost mofturos cu bunicul și bunica, poate că se simte deranjat de schimbarea obiceiurilor și a mediului, dar în loc să facă comentarii despre educația lui, ar fi mai bine să îi reamintească regulile care sunt în vigoare acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel