Frica NU este un joc! De ce este o greșeală să sperii copiii? Specialist: „Le putem provoca traume!”

Data publicării:
Frica NU este un joc! De ce este o greșeală să sperii copiii Specialist „Le putem provoca traume!” FOTO: freepik.com @aberrantrealities
Frica NU este un joc! De ce este o greșeală să sperii copiii Specialist „Le putem provoca traume!” FOTO: freepik.com @aberrantrealities

Vedem tot mai des pe rețelele de socializare videoclipuri în care copiii sunt speriați, în glumă, de către părinți sau frați mai mari. Acest lucru poate fi foarte amuzant pentru o persoană adultă, însă trebuie să fim conștienți că un copil nu poate înțelege acest tip de glumă și, prin urmare, în loc să petreacă un timp plăcut și distractiv, sperietura aceasta o să îi stimuleze frica și teroarea în el. De asemenea, îi dăunează și stimei de sine.



Sara Noguera, expertă în parenting respectuos și creatoare @kimudi_crianza, explică foarte bine de ce nu ar trebui să facem astfel de glume cu micuții noștri.

Citește și Cele 5 tipuri de răni emoționale cu care se confruntă copiii. Psihologi: „Părinții trebuie să le identifice la timp!”

 

Cum afectează sperietura copilul?

 

„A pretinde că un copil înțelege cu umor o situație în care se simte neprotejat are repercusiuni în două direcții”, spune expertul. „Față de copil, pentru că din cauza vârstei nu este încă capabil să înțeleagă ironia sau extrapolarea situațiilor. Un copil înțelege ce trăiește și nu ce i se explică (oricât de mult i-ai spune că a fost o glumă, copilul a simțit frică). Față de adult, care își pierde credibilitatea în ceea ce privește rolul său de referință și furnizor de securitate. Glumele fac parte din interacțiunea umană, dar să nu fim egoiști și să fim atenți la ritmurile copiilor înaintea dorințelor noastre pentru că le putem provoca traume!”

Vezi și Ați auzit de „sindromul jocului neterminat” la copii? Există trei motive principale care stau la baza lui!

Joaca de-a speriatul are beneficii?

Joaca de-a speriatul este unul dintre cele mai clasice jocuri despre care știm că nu este nimic în neregulă atunci când sunt făcute într-un mod inocent și fără intenții rele.

Că micuțul o sperie brusc pe mama sau îi face „bau!” lui tata acasă este distractiv, chiar și invers, deoarece acest lucru permite eliberarea fricilor reprimate într-un mod jucăuș și controlat. Dar lucrurile se schimbă când vine vorba de o situație în care „victima” este copilul.

Expertul spune că este important să știți că fricile sunt foarte prezente în primii ani de viață și, prin urmare, este esențial să știți care sunt cele mai des întâlnite pentru a le ușura calea și a încerca să le împiedicați să devină reale.

- frica de întuneric

- frica de a dormi singur

- frica de monștri și fantome

- frica de vătămare fizică

- frica de zgomote puternice

- frica de moarte.

Să nu uităm că este în regulă să glumim cu micuții noștri, dar ținând cont întotdeauna de vârsta și maturitatea acestora, precum și ținând cont de stadiul de dezvoltare în care se află.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel