Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO

Data publicării:
Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / FOTO: freepik.com @SkelDry
EXCLUSIV
Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / FOTO: freepik.com @SkelDry

Cine nu s-a întrebat măcar o dată de ce copiii par să răcească mai des atunci când afară devine frig? Este doar un mit sau chiar există o legătură între scăderea temperaturilor și apariția răcelilor? La emisiunea Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a răspuns pe larg la această întrebare, oferind explicații clare și utile pentru toți părinții.



„De ce răcesc mai des copiii când vine frigul? Are legătură cu frigul?” a întrebat Loredana Iriciuc.

Potrivit dr. Mihai Craiu, „în răspuns e și da, și nu. N-are legătură cu temperatura ambientală în mod direct. Adică, nu există mai mulți viruși în aerul rece versus aerul cald.

SURSA FOTO: freepik.com @ekoneva695

Cu toate acestea, circulația virală este influențată de temperatură, deoarece anumite virusuri se replică mai eficient în condiții specifice.

„Trebuie spus ascultătorilor noștri că virusul, la fel ca virusul de computer, nu este o ființă vie. Nu se naște, nu mănâncă, nu crește, nu îmbătrânește, nu face copii. Nu-i ca noi! Virusul este exact ca virusul de computer: numai o secvență de informație care circulă într-o capsulă a timpului, într-o anvelopă virală.

Capsula asta are nevoie de o ancoră să se ancoreze de celulele noastre respiratorii sau digestive sau din ficat - depinde de cum este virus respirator, enteral sau hepatitic - și golește conținutul de informație în interiorul acelei celule.

Ce face informația aia? Vine ca un șef și spune `de mâine nu mai facem tractoare la fabrica asta, de mâine facem atacuri`.

Deci, virusurile deturnează funcția celulei ăleaia care își făcea treaba ei de celulă hepatică sau de celulă respiratorie sau de celulă enterală și produce capsule, anvelope din astea umplute cu material genetic al virusului. Dar noi, celule noastre, omenești, fac această chestie! Nu virusul, că el nu e în stare. El numai ne păcălește să facem noi chestia asta”, a explicat medicul.

CITEȘTE ȘI HMPV, virusul care „a pus părinții pe jar”, explicat de dr. Mihai Craiu: „Este cunoscut de foarte multă vreme! NU e nimic scăpat de sub control, ăsta e mesajul meu foarte clar!” / VIDEO

Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze frigul, dar nu așa cum credem noi”

Dr. Mihai Craiu a subliniat că frigul nu este cauza directă a răcelilor, însă anumite virusuri, cum este cel gripal, se multiplică mai rapid la temperaturi scăzute.

„Sunt unele virusuri care reușesc să se atașeze și să circule în vreme rece. Un exemplu e gripa. Virusurile gripale se multiplică, se atașează și se mută de la o celulă bolnavă la una sănătoasă mai repede la temperaturi mici. De asta virusul gripal intră prin nas, aici se produce infecția inițială.

Alte virusuri sunt de vreme caldă, numai când temperatura e de un anumit nivel, există circulație în comunitate pentru că se atașează mai bine.

Deci, da, ar putea să conteze frigul, dar nu așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala aia. Nu e adevărat! Putem s-o facem. Are legătură cu rata de multiplicare. Deci, e mai eficient procesul ăsta de deturnare a celulei la temperaturi mai mici sau mai mari”, a punctat dr. Mihai Craiu.

VEZI ȘI Dr. Mihai Craiu, despre tusea „măgărească”: „Avem tendința s-o minimalizăm, dar e una din bolile care omoară acum, în 2025, copii în România!” / VIDEO

Ce pot face părinții pentru a reduce riscurile?

SURSA FOTO: freepik.com @prostock-studio

Medicul pediatru Mihai Craiu a oferit câteva recomandări practice pentru a proteja copiii de bolile virale.

Ce-ar putea să facă părinții? Păi, ceea ce am făcut la începutul pandemiei! Să învățăm copiii eticheta tusei și a strănutului! Adică să tușească și să strănute în cot, pentru că mâinile le punem pe bara de la autobuz, pe pahar, pe diverse lucruri pe care le folosim în comun. Și, în felul ăsta, copiii își dau de la unu la altul.

Ar trebui, dacă par bolnavi cu febră, deci infecția acută, măcar o zi-două să nu ducem copilul în colectivitate, până vedem care e situația sau până facem un test de la farmacie de gripă. Deci, dacă e o boală contagioasă, bine ar fi să ne sfătuim cu medicul nostru și câteva zile să îl ținem acasă.

Dacă copilul se simte atât de bine încât poate să meargă în colectivitate, în cazul în care tușește încă destul de mult, să poarte mască. Masca e pentru bolnav, nu pentru sănătos!

Și să nu uităm să spălăm mâinile, pentru că și în virusurile respiratorii una din cele mai serioase căi de comunicare sunt mâinile. Poate ținem distanța de unul care tușește așa un pic, dar dacă el ne oferă ceva sau dăm noroc?” a mai subliniat dr. Mihai Craiu.

CITEȘTE ȘI Dr. Mihai Craiu, despre miozita acută benignă: „Vine dintr-o dată, iar copilul își pierde forța musculară, de tot! Afecțiunea trece singură” / VIDEO

Lecții din pandemie: obiceiuri care ar trebui păstrate

Dr. Craiu a reamintit schimbările pozitive din comportamentul social observate în timpul pandemiei:

„Ați văzut că în pandemie oamenii nu mai dădeau noroc? De exemplu, eu, ca medic tânăr, am făcut un stagiu lung în Olanda, olandezii se pupă de trei ori. Dispăruse pupatul. Prietenii mei olandezi erau așa, cu cotul, mai de la distanță”.

Medicul a subliniat că astfel de măsuri simple, precum distanțarea și respectarea igienei, pot face diferența în prevenirea îmbolnăvirilor.

 

Dr. Mihai Craiu, mesaj pentru părinți: „Nu trebuie să facem chestii noi și, în orice caz, nu trebuie să ne panicăm”

 

Mesajul final al specialistului a fost unul liniștitor: „Nu trebuie să facem chestii noi și, în orice caz, nu trebuie să ne panicăm, pentru că, așa cum spuneam, toate bolile virale obișnuite, nu vorbesc aici de chestii pandemice, așa cum vin, așa vor trece. Trec în ciuda tratamentului!”

Concluzia este clară: frigul nu este inamicul direct, dar poate influența răspândirea anumitor virusuri. Cu măsuri simple de igienă și educație, părinții pot reduce considerabil riscul de îmbolnăvire în sezonul rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel