Găsește alternative creative pentru a reduce timpul petrecut în fața ecranului

Data publicării:
Găsește alternative creative pentru a reduce timpul petrecut în fața ecranului / FOTO: Freepik.com@freepik
Găsește alternative creative pentru a reduce timpul petrecut în fața ecranului / FOTO: Freepik.com@freepik

Ești îngrijorat că copilul tău petrece prea mult timp în fața ecranelor? 



Autoarea și coach-ul de parenting Liat Hughes Joshi oferă sfaturi practice și activități imaginative pentru a te ajuta să reduci timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor, acasă și nu numai.

Timpul petrecut în fața ecranului este, fără îndoială, una dintre cele mai mari provocări ale parentingului în ziua de azi și nu este surprinzător că avem dificultăți în a-l gestiona.

Gadgeturile noastre pot fi pretutindeni și totul (dacă le lăsăm). Ele pătrund în viața de familie în multe feluri, având un impact asupra sănătății mintale, somnului, interacțiunilor sociale și felului în care petrecem timp împreună sau separat.

Citește și Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!”

Este și o provocare nouă, simțindu-se mai mult decât o simplă schimbare de generație.

Desigur, am avut și noi bătălii cu părinții noștri despre prea mult televizor sau despre faptul că stăteam prea aproape de el (încă auzim vocile mamelor care ne avertizau „vei face ochii pătrați”), dar problemele cu care ne confruntăm acum ca părinți sunt mult mai largi și mai adânci.

SURSA FOTO: Freepik.com@anna_ostanina

Acestea variază de la neplăceri zilnice și minore (de exemplu, să încerci să îți faci adolescentul să înceteze cu derularea ecranului și să răspundă când îi pui o întrebare), până la cele cu adevărat înfricoșătoare (disponibilitatea conținutului dăunător și violent online).

Totuși, în ciuda provocărilor, suprasolicitarea digitală nu este ceva ce trebuie să acceptăm ca pe o parte inevitabilă a vieților moderne.

Cum să îți „deconectezi” copilul de la ecrane?

Amână achiziționarea unui smartphone pentru copilul tău

Amână cât mai mult momentul în care copilul tău va avea propriul smartphone. De multe ori, copiii devin dependenți de telefoane din cauza accesului prea devreme la ele.

Nu considera greșit total timpul petrecut în fața ecranului

Nu transforma timpul petrecut în fața ecranului într-un dușman. În loc să-l interzici complet, încurajează un echilibru sănătos și folosește tehnologia în mod constructiv.

Monitorizează utilizarea gadgeturilor

Fii atent la cât timp petrec copiii pe ecrane și ce fel de conținut accesează. Folosește aplicații de control parental și stabilește limite clare.

Fii un exemplu pozitiv

Copiii învață prin exemplu, așa că asigură-te că și tu îți gestionezi timpul petrecut pe ecrane. Arată-le cum să folosească tehnologia într-un mod echilibrat.

Stabilește reguli clare pentru timpul petrecut pe ecran

Fii consecvent în aplicarea regulilor legate de timpul petrecut pe ecrane. De exemplu, limitează timpul de joc video sau vizionarea de filme și stabilește ore specifice pentru acestea.

Găsește și încurajează alternative pentru timpul de ecran

Oferă-i copilului alternative atractive la ecrane, cum ar fi jocuri în aer liber, lectură, activități creative sau meșteșuguri care să le capteze atenția și să le ocupe timpul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





pixel