Gelozia între frați: Trucuri pentru a o evita

Data publicării:
Fotografie de la Keira Burton/ Pexels
Fotografie de la Keira Burton/ Pexels

”De ce a trebuit să se nască şi el?” Se ceartă, se bat, vin plângând la tine fiecare cu varianta lui și cu bine cunoscuta exclamație: ”E vina lui!”.”Ba nu!!! E lui! E a început!”



Publicitate

Eliminarea geloziei dintre frați este greoaie, aproape imposibilă. Însă reducerea geloziei între frați necesită timp, răbdare și efort. Prin crearea unui mediu familial iubitor și echitabil, încurajând comunicarea deschisă și promovând cooperarea, poți ajuta copiii să dezvolte relații sănătoase și pozitive unul cu celălalt.

Menționăm că atunci când vorbim despre gelozie între frați, ne referim la acel tip de gelozie inocentă, asemănătoare cu o hârjoneală și nu cu sentimente autentice de ură și dispreț. O gelozie care se aprinde repede, se manifestă cu urlete și muci la nas, lacrimi și disperare demnă de Oscar, dar care se sfârșește tot atât de repede cum a început.

Gelozia între frați este un fenomen comun și normal și poate fi cauzată de o varietate de factori. Înțelegerea acestor cauze poate ajuta părinții să gestioneze și să reducă sentimentele de gelozie.

Cauzele geloziei între frați

La baza geloziei poate sta competiția pentru atenția părinților. Copiii pot simți că unul dintre frați primește mai multă atenție și afecțiune din partea părinților, ceea ce poate duce la gelozie.

Pe de altă parte mai găsim și favoritismele pe care unii părinți le pot face chiar involuntar. Dacă părinții compară frecvent frații între ei, acest lucru poate crea resentimente și competiție. Dacă unul dintre copii simte că părinții au un favorit, acesta poate deveni gelos și se poate simți nedreptățit.

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-8763056_37883400.jpg)

Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

O altă cauză pe care trebuie să o luați în calcul stă în etapele diferite de dezvoltare. Frații mai mari pot avea abilități și realizări pe care cei mai mici nu le-au atins încă, ceea ce poate genera gelozie.

Lista poat econtinua cu dorința de aprobare și validare. Copiii pot simți gelozie dacă percep că unul dintre frați primește mai multă aprobare sau validare din partea părinților sau a altor figuri importante decât primește el.

Trucuri pentru  a evita gelozia intre frați

1. Asigură-te că fiecare copil se simte iubit și valorizat. Petrece timp de calitate cu fiecare în parte și cu ei, împreună, implicându-te în activități care îi plac fiecăruia. Acest lucru le arată că sunt importanți pentru tine și că îți pasă de nevoile lor individuale.

Oferă în mod regulat laude și încurajări pentru realizările și eforturile fiecărui copil.

2. Evită compararea fraților. Trebuie să te concentrezi pe calitățile individuale. În loc să compari frații între ei, evidențiază punctele lor forte și calitățile unice. Comparările pot alimenta resentimentele și gelozia.

Nu eticheta copiii ca fiind „cel deștept”, „cel sportiv” sau „cel artistic”. Aceste etichete pot crea rivalități și pot limita dezvoltarea lor personală.

3. Încurajează activitățile de echipă. Organizează activități și jocuri care necesită cooperare și muncă în echipă. Acest lucru poate consolida legăturile dintre frați și le poate arăta importanța colaborării.

 Încurajează frații să lucreze împreună pentru a atinge un obiectiv comun, cum ar fi realizarea unui proiect de familie sau organizarea unei petreceri.

4. Gestionează conflictele cu calm și imparțialitate. Este important să ascuți întotdeuna cu calm ambele părți. Aceasta le arată că opiniile lor sunt importante și că fiecare are dreptul de a-și exprima punctul de vedere.

3. Fotografie... (pexels-vidalbalielojrfotografia-1682497_77083200.jpg)

Fotografie de la Vidal Balielo Jr.: Pexels

5. Respectă intimitatea copiilor. Va trebui să permiți fiecărui copil să aibă spațiul său personal și să respecți intimitatea acestuia. Acest lucru poate reduce tensiunile și conflictele legate de teritoriul personal.

Susține interesele și pasiunile individuale ale fiecărui copil. Fiecare ar trebui să aibă ocazia de a-și dezvolta propriile talente și abilități.

7. Oferă-le tuturor câte o sarcină pe măsura vârstei lor. Nu există ”el nu face că e prea mic”. Implică copiii în sarcini și responsabilități de familie, distribuindu-le în mod echitabil. Acest lucru le poate oferi un sentiment de apartenență și contribuție.

Recompensele trebuie să fie echitabile. Fiecare copil trebuie să aibă ocazia de a fi recunoscut și recompensat pentru eforturile sale.

Reducerea geloziei între frați necesită timp, răbdare și efort. Prin crearea unui mediu familial iubitor și echitabil, încurajând comunicarea deschisă și promovând cooperarea, poți ajuta copiii să dezvolte relații sănătoase și pozitive unul cu celălalt. Fiecare copil trebuie să se simtă valoros și apreciat pentru a construi o legătură frățească puternică și durabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





pixel