Greșeala părinților: Faci și tu acest lucru? Psiholog Valentina Chirvasuta: ”Felicitări! Îi creezi un handicap social”

Data publicării:
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels

Este important să îți protejezi copilul, dar nu este benefic să îl ferești de toate problemele. Un echilibru între protecție și expunere la dificultăți este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă și echilibrată a copilului.



Deși instinctul de a-ți proteja copilul de orice suferință este natural și vine din dorința de a-i oferi o viață fericită și lipsită de griji, este important să înțelegi că gestionarea dificultăților și învățarea din experiențele negative sunt esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă și echilibrată a copilului tău.

Protejarea copilului de toate problemele nu este benefică pentru dezvoltarea sa pe termen lung. Despre acest lucru vorbește psihologul Valentina Chirvasuta într-un mesaj video postat pe o rețea de socializare.

”Își protejezi copilul de toate problemele? Felicitări, nu faci altceva decât să-i creezi un handicap social. Supra-protecția poate părea un mod de a-ți arăta iubirea dar, de fapt, îl împiedică pe copilul tău să dezvolte curaj și independență. Copiii protejați excesiv nu învață să facă față provocărilor și eșecurilor. Permite-i copilului tăi să ”dea cu capul” chiar dacă știi că ceea ce face e greșit. Lasă-l să greșească. Acestea sunt experiențe din care învață/ Încurajează-l să-și rezolve singur problemele și să-și dezvolte abilități de adaptare. Copii care învață să-și gestioneze provocările devin mai puternici și mai capabili să facă față stresului. Acest lucru îi ajută să-și dezvolte încrederea în sine și competențe de a rezolva problemele. Oferă-i copilului tău oportunitatea de a învăța din experiențele sale”, a concluzionat psihologul Valentina Chirvasuta.

Ceea ce siubliniază psihologul este că copiii lăsați să se confrunte singuri cu anumite probleme învață să fie rezilienți, adică să își dezvolte capacitatea de a se adapta și de a se recupera în urma dificultăților. Mai apoi, reziliența îi ajută pe aceștia să facă față mai bine provocărilor vieții de adult.

Pe de altă parte, confruntarea cu probleme le permite copiilor să învețe cum să găsească soluții, să ia decizii și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Aceste abilități sunt cruciale pentru succesul personal și profesional.

2. Fotografie... (pexels-olly-3890605-1_93728600.jpg)

Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels

Când copiii depășesc obstacolele pe cont propriu, încrederea lor în sine crește iar această încredere îi va ajuta să abordeze viitoarele provocări cu mai mult curaj și optimism.

Cum să găsești echilibrul? Ghidează, Nu Rezolva

Oferă-i copilului tău sprijin și îndrumare, dar lasă-l să găsească singur soluții la problemele cu care se confruntă. Acest lucru îi va dezvolta abilitățile de soluționare a problemelor și încrederea în sine.

Încurajează-ți copilul să ia decizii și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale. Acest lucru îi va ajuta să devină independent și capabil să facă față provocărilor vieții.

Fii acolo pentru a-l susține emoțional, încurajându-l să vorbească despre sentimentele și experiențele sale. Validarea emoțiilor sale și oferirea unui spațiu sigur pentru exprimarea acestora sunt esențiale.

În concluzie, deși protejarea copilului de toate problemele poate părea o modalitate de a-i oferi o viață fericită și fără griji, acest lucru poate avea efecte negative pe termen lung. Ajutându-l să își dezvolte abilitățile necesare pentru a face față dificultăților, îl vei pregăti pentru o viață echilibrată și de succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel