Greșeala pe care toți părinții o fac și care limitează în mod serios potențialul unui copil

Data publicării:
Greșeala pe care toți părinții o fac și care limitează în mod serios potențialul unui copil / FOTO: freepik.com @freepik
Greșeala pe care toți părinții o fac și care limitează în mod serios potențialul unui copil / FOTO: freepik.com @freepik

Un expert în parenting arată greșeala comună pe care o fac toți părinții și care limitează serios potențialul unui copil. 



Experta în parenting Leslie Ferris relatează în Your Tango experiența proprie.

„În prima zi de școală a fiului meu cel mare, care intrase în clasa a patra, eram puțin îngrijorată. Fiul meu era un elev bun, dar nu se descurca grozav la testele de înmulțire și nici nu era cel mai bun la citit. Potrivit altor mame, unii dintre ceilalți copii erau puțin mai avansați decât el. Mamele cu copii mai mari mi-au spus deja: `clasa a patra este foarte grea și sunt multe teme`. Clasa a patra este, ca să spunem așa, momentul în care școala elementară devine cu adevărat serioasă. Gata cu joaca!

În timp ce discutam cu noua lui învățătoare, i-am spus îngrijorările mele legate de dificultățile cu tabla înmulțirii. Ea s-a uitat la mine, a zâmbit și mi-a spus: `va fi bine. Doar nu face prea multe în locul lui. Lasă-l să eșueze acum, cât timp consecințele sunt nesemnificative. Va fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le vei face vreodată pentru el`”.

Citește și Lucrurile din familie care consumă „bateriile emoționale” ale copiilor. Expert în parenting: „Sunt obiceiuri și comportamente contraproductive!”

Trebuie să ne lăsăm copiii să eșueze uneori, cât timp consecințele sunt minore

SURSA FOTO: freepik.com @hryshchyshen

„În adâncul sufletului, știam că ar trebui să iau în considerare ce spunea învățătoarea. Văzuse mulți copii crescând de-a lungul carierei sale și crescuse doi copii împliniți și responsabili. Vorbea din experiență și înțelepciune.

Aproximativ o săptămână mai târziu, a avut primul test. Fiul meu își terminase temele cu o seară înainte, dar nu le-a pus în rucsac și, cum era de așteptat, le-a uitat acasă a doua zi dimineață. Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, a sunat telefonul; era de la școală. Am lăsat telefonul să sune. 

Știam că decizia corectă era să nu-l salvez ducând temele la școală.

Aș fi putut să o fac. Eram mamă acasă și locuiam foarte aproape de școală. Ar fi fost mai ușor să mă conformez decât să rezist tentației de a susține obiceiurile neglijente ale unui copil de 10 ani. Temele lui, acea simplă bucată de hârtie, mă priveau toată ziua de pe blatul din bucătărie. Mi-am făcut griji că ar putea fi supărat din cauza notei mai mici pe care o va primi și că s-ar putea supăra pe mine pentru că nu i-am adus temele. Sigur nu voiam asta!

Desigur, a primit într-adevăr o notă mai mică și a fost într-adevăr supărat din cauza asta. Dar nu cred că a mai uitat vreodată o temă acasă, iar această experiență din clasa a IV-a i-a fost de folos în anii de școală ce au urmat.

Acesta este doar un mic exemplu al efectelor pozitive ale faptului că ne lăsăm copiii să eșueze în moduri potrivite vârstei lor. Multe alte scenarii nu sunt nici pe departe la fel de simple sau clare ca acesta. Pe măsură ce copiii cresc, miza devine mult mai mare, de aceea este util să-i înarmăm cu următoarele trei instrumente”.

Vezi și Copiii își pot înnebuni la propriu părinții! Două studii, unul de la Oxford și altul din Helsinki, au dovedit o afirmație ce părea exagerată înainte

Când copiii sunt lăsați să experimenteze consecințele naturale devreme în viață, iată trei mari beneficii pe care le obțin

SURSA FOTO: freepik.com @expertphotos24

Capacitate

Permițându-le copiilor să aibă mici eșecuri, le oferim, fără să ne dăm seama, oportunitatea de a învăța cum să devină capabili să-și gestioneze singuri treburile.

Deși acest lucru poate părea contraintuitiv pentru noi, ca părinți, pentru că ne gândim că, dacă nu reușesc, se vor simți incapabili, în realitate, puterea vine din a învăța din greșeli și din a corecta data viitoare.

Încredere

Când intervenim prea mult în viața copiilor noștri, le transmitem de fapt mesajul că nu avem încredere în capacitatea lor de a se descurca singuri, că nu sunt capabili și că au nevoie de ajutor.

Acest lucru le subminează încrederea și îi împiedică să devină independenți mai târziu.

Reziliență

Copiii devin mai rezilienți atunci când au eșuat, au învățat și au devenit capabili și încrezători datorită acestor experiențe. Nu știm ce provocări vor întâlni copiii noștri în această lume, dar cu siguranță vor avea nevoie de reziliență pentru a face față, a depăși și a merge mai departe.

Oferindu-le copiilor capacitatea și încrederea necesare pentru a fi puternici și a face față provocărilor viitoare este unul dintre cele mai mari daruri pe care le putem oferi vreodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel