Greșeli de educație care provoacă comportamente negative la copii. „Ei au nevoie de limite clare și consistente pentru a se simți în siguranță”

Data publicării:
Greșeli de educație care provoacă comportamente negative la copii. „Ei au nevoie de limite clare și consistente pentru a se simți în siguranță” / FOTO: Freepik.com@prostooleh
Greșeli de educație care provoacă comportamente negative la copii. „Ei au nevoie de limite clare și consistente pentru a se simți în siguranță” / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Deși părinții își doresc ce e mai bun pentru copiii lor, aceștia fac și greșeli – așa-numitele greșeli de educație – care au un impact direct asupra comportamentului copiilor lor. 



Și, de cele mai multe ori, părinții nici măcar nu își dau seama cum comportamentul lor influențează comportamentul copiilor.

„Una dintre greșelile pe care le întâlnim cel mai des la Crece Bien este supraprotecția”, afirmă Sonia Martinez, psiholog și directoare a Centrelor Crece Bien.

„Vrem ca copiii noștri să nu sufere, iar acest lucru ne determină să le evităm orice dificultate, dar acest lucru le împiedică dezvoltarea unor abilități precum reziliența sau capacitatea de a rezolva probleme.”

Citește și Cum să construiești o relație solidă și iubitoare cu copilul tău

Aceasta nu este însă singura greșeală de educație frecventă. Mai sunt și altele, majoritatea dintre ele având legătură cu modul în care părinții comunică cu copiii lor.

Greșeli de educație care influențează comportamentul copiilor

Nerespectarea limitelor sau inconsistența acestora este o greșeală frecvent întâlnită, potrivit Soniiei Martínez. Această lipsă de consecvență poate crea confuzie în rândul copiilor, care nu înțeleg ce se așteaptă de la ei.

În unele cazuri, părinții, pentru a evita conflictele acasă, aleg să renunțe la limite, iar acest lucru poate duce la comportamente impulsive sau cerințe excesive din partea copiilor. „Copiii au nevoie de limite clare și consistente pentru a se simți în siguranță”, subliniază cei de la Crece Bien.

Țipetele la adresa copiilor sunt o altă problemă.

„Mulți părinți recurg la metode de comunicare ineficiente, cum ar fi rezolvarea conflictelor prin țipete, evitarea dialogului sau nerespectarea unei ascultări active a copiilor”, adaugă psihologul. „Aceste comportamente sunt destul de comune în centrele noastre.”

Pedepsirea copiilor fără a explica motivele este, de asemenea, o greșeală majoră. Chiar și atunci când pedeapsa este adecvată, dacă nu sunt explicate motivele din spatele acesteia, aceasta poate duce la resentimente.

„Este esențial să explicăm raționamentul din spatele fiecărei pedepse”, recomandă Crece Bien.

A nu oferi un exemplu personal este o altă greșeală frecventă. Copiii, în special cei mici, învață prin observare. „Dacă văd că nu respectați anumite norme sau nu știți să gestionați stresul, este foarte posibil să imite acele comportamente.”

Ignorarea emoțiilor copiilor este o practică dăunătoare. Deși intențiile sunt de a le ușura stările, spunându-le să nu plângă sau că nu au motive să fie supărați, aceste expresii minimalizează sentimentele lor.

„A le ignora sau a le minimaliza emoțiile poate duce la frustrare și comportamente de rebeliune din partea acestora.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel