Greșeli de evitat dacă doriți să deconectați copiii de la telefoane mobile, jocuri video și tablete

Data publicării:
Fotografie de la Jessica Lewis ???? Thepaintedsquare/ Pexels
Fotografie de la Jessica Lewis ???? Thepaintedsquare/ Pexels

Iată una dintre cele mai mari dileme și griji ale noastre: cum convingem copiii să se deconecteze de la orice ecran, cum ar fi telefoanele mobile, jocurile video și tabletele? Cum evităm dependența de ecrane?



Știu că la început nu va fi întotdeauna ușor, dar din moment ce este important să eliminăm cât mai curând aceste obiceiuri, dacă vrem să le putem transmite măsura potrivită cu aceste instrumente, atunci ar trebui să:

Evitați să vă enervați și să vă pierdeți cumpătul

Dacă începi cu ideea de a te urca pe un scaun și de a începe o tiradă lungă, vei da greș din start.

Dacă te gândești să folosești șantajul, pedeapsa și cearta, riști ca copilul tău să ajungă să închidă jocurile video doar pentru că îi este frică sau pentru a evita pedeapsa. Cu siguranță nu pentru că integrează un nou obicei sau pentru că a înțeles importanța acestuia. Și din moment ce vrem să-l educăm în mod corect, este important ca lucrurile să se întâmple altfel și ca în el să se semene puțin câte puțin conștientizarea, indiferent de vârsta copilului tău.

Amintiți-vă că scopul nu este să „convingeți”, scopul este să arătați fiului sau fiicei dumneavoastră obiceiuri sănătoase și să îl ajutați să le integreze în timp.

Primul pas pentru a detașa copiii de ecranele telefonului mobil, jocului video și tabletei: Încrederea dintre voi

Acest ingredient este valabil indiferent de vârsta fiului sau fiicei dumneavoastră.

Dacă au încredere în tine, se simt bine cu tine, te văd ca  fiind „ajutorul lor magic” pentru că îi cunoști și ești atent la nevoile lor, știi să le oferi timpul de calitate de care au nevoie, nu îi compari, atunci ăsta e ingredientul secret de care ei au nevoie pentru a lăsa ecranele.

Și știu că, atunci când spui „nu” sau „destul” chiar trebuie să te urmeze și să te asculte pentru că o faci pentru binele lor, așa cum ai spus mereu da de fiecare dată când este posibil să le satisfaci cererile (de orice fel și nu doar pentru tehnologie).

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6957233_50397200.jpg)

Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels

Nu suntem două armate care trebuie să lupte între ele sau să ne apărăm, nu este vorba de cine are dreptate și cine nu, nu este vorba de a juca temniceri și prizonieri.

Mai degrabă, este vorba despre a ști că trebuie să -i ghidăm și să-i însoțim pentru a integra obiceiuri bune și sănătoase.

Apropo de obiceiuri, să trecem la al doilea ingredient.

În al doilea rând: obiceiuri bune și sănătoase

De obicei plecăm deja cu prejudecăți și speriați pentru că credem că atunci când le vom propune limitarea timpului petrecut pe ecrane, aceștia vor face tam-tam. Ne temem că ne vor spune cu siguranță că nu vor să le închidă, vor începe să ne șantajeze înapoi, va trebui să folosim metode puternice, etc.

Este mult mai ușor dacă, în schimb, începem să trăim regulile ca obiceiuri simple, sănătoase și bune de transmis. Ca lucruri care pur și simplu trebuie făcute așa. Așa cum bem un pahar cu apă când ne este sete, ca atunci când punem vasele deoparte după ce le spălăm, așa cum curățăm masa, ne spălăm pe dinți după masă, ne încălțăm înainte de a ieși.

3. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6957154_78148800.jpg)

Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels

Tot în acest caz este pur și simplu o chestiune de a decide în funcție de vârsta copiilor dacă vreți ca aceștia să folosească aceste dispozitive sau nu. Dacă răspunsul este da, ce dispozitive, pentru cât timp și de câte ori pe săptămână sau lună

De asemenea trebuie să decideți ce pot face ei cu aceste dispozitive și ce nu. Și apoi luați de la sine înțeles că acesta este cazul și că ar trebui pur și simplu transmis lor, trebuie doar să se obișnuiască să folosească dispozitivele așa cum considerăm noi. Așa cum decidem ce este corect să punem pe masă sau ce este corect să-i citim seara.

Ajutându-ne cu aceste ingrediente, devine mult mai ușor în acel moment să ne facem ascultați sau opriți fără conflicte și crize de furie și să ne asigurăm că se stabilesc obiceiuri bune care ne ajută să evităm abuzul acestor instrumente cu toate consecințele pe care le cunoaștem.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel