Greșelile părinților noștri: Nu le repetați dacă sunteți părinți

Data publicării:
Fotografie de la Tima Miroshnichenko/ Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko/ Pexels

În ultimii douăzeci de ani s-au născut mai multe generații. Iar măsurile educaționale ale părinților noștri pur și simplu nu funcționează pentru ei. 



 Părinții sunt întotdeauna echipați cu un anumit set de modele inconștiente, credințe și programe care rulează neîncetat în fundalul activităților lor zilnice.

Părinții noștri au fost crescuți după acele vechi principii. Erau vremuri când nu îndrăzneai să îți contrazici părinți... mai ales pe tatăl tău, el avea întotdeauna ultimul cuvânt și avea un răspuns gata pentru toate. 

Copiii de astăzi vor și cer să fie respectați

Noile generații vin pe lume echipați cu o mulțime de informații și cunoștințe pe care le pot implementa foarte rapid. Ei știu cumva în sinea lor că sunt demni și vor să fie respectați.

O educație autoritară rigidă, excluzătoare, nu funcționează sănătos pentru formarea unei personalități în curs de dezvoltare pentru copiii și adolescenții de astăzi.

Greșeli care nu trebuie repetate când devii (sau ești deja) părinte

Acestea sunt câteva dintre greșelile părinților noștri pe care nu ar trebui să le repetați dacă doriți să oferi copiilor tăi o experiență de creștere care să includă respectul pentru o altă părere, creativitatea și curiozitatea copilului.

1. Oferirea de instrucțiuni și interdicții fără un fundal argumentativ 

Interzicând ceva și crezând că copilul se va supune, te condamni la pierderea legăturii emoționale cu copilul. Dar când poți explica de ce nu permiți ceva și de ce o anumită poruncă este importantă pentru tine, există șanse mai mari ca copilul să o respecte. Pentru că ți-ai făcut timp pentru el și i-ai explicat „regulile jocului” ca o personalitate egală. Susțin că părinții stabilesc regulile educaționale, dar modul în care le prezentăm este important. Pentru că la urma urmei, copiii au nevoie de limite sănătoase.

2. Fotografie... (pexels-creationhill-1261909_34637800.jpg)

Fotografie de la Creation Hill/ Pexels

2. Subiectele tabu nu mai au sens

Părinții noștri nu au vorbit niciodată despre multe lucruri, în special despre sexualitate și relațiile dintre adulți. De fapt, nu există subiecte tabu pentru copiii moderni. Cu câteva clicuri de mouse, ajung la conținutul de care sunt interesați și pot afla despre orice. Uneori, din păcate, chiar prea devreme, când încă nu sunt în stare să perceapă ce urmăresc de fapt.

Părinți, chiar și în aceste vremuri este important să știți să stabiliți limite și să exercitați controlul asupra a ceea ce vizionează copilul dumneavoastră pe internet.

3. Violența interzisă!

Uneori aud un părinte spunând că el însuși a fost de multe ori bătut, dar că nu-i lipsește nimic și că nu e nimic rău dacă uneori îl mai ”altoiește” pe copil.

Orice violență este inacceptabilă!! Deci nu ai absolut nicio scuză pentru violența fizică, verbală, emoțională, psihologică sau sexuală.

Găsiți o modalitate de a comunica cu copilul și adolescentul dvs. care să nu implice nicio formă de violență. Desigur, este mai provocator și trebuie să muncești din greu, dar recompensa este mare: încrederea copilului.

Vei culege ceea ce vei semăna

Acestea sunt câteva dintre sfaturile pentru a crea o structură de personalitate sănătoasă, care va fi conștientă de sine și de mediu într-o manieră plină de compasiune și respect.

Copiii crescuți și primiți în acest fel vor fi iubitori și colaboratori față de părinții lor, pentru că ei vor cunoaște și se vor simți ascultați, văzuți și luați în considerare în toată originalitatea lor singulară.

Aceasta este și cea mai bună bază posibilă pentru o conviețuire sănătoasă între un părinte și un copil, care se vor strădui în continuare să mențină o relație iubitoare și respectuoasă cu părinții lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel