Gustare înainte de culcare pentru copii: Ce-i poți oferi pentru a-l ajuta să doarmă mai bine

Data publicării:
Foto: Freepik@Dennisw
Foto: Freepik@Dennisw

Gustare înainte de culcare pentru copii: Ce îi poți oferi copilului tău pentru a-l ajuta să doarmă? Cum ar trebui să fie gustarea înainte de culcare? 



Gustare înainte de culcare pentru copii

Calitatea somnului nocturn (dar și cantitatea) are repercusiuni foarte importante asupra dezvoltării cognitive și a capacităților mentale, psihologice și fizice ale copilului.

Copiii ar trebui să doarmă numărul potrivit de ore în fiecare noapte iar noi părinții avem sarcina de a promova un somn bun prin implementarea tuturor măsurilor utile, de la rutina de culcare până la dieta corectă.

Dar, în acest sens, ce părere au medicii pediatri despre gustările înainte de culcare pentru copii? Se pot oferi? Și ce alimente să alegi?

Ce îi poți oferi copilului tău pentru a-l ajuta să doarmă?

Laptele este gustarea înainte de culcare prin excelență și nu este surprinzător: conține melatonină, o substanță chimică care este produsă de glanda pineală a corpului când soarele apune pentru a ajuta la reglarea ciclului somn/veghe.

Laptele cald poate avea un efect calmant și, de asemenea, poate ajuta copilul să se relaxeze datorită conținutului său ridicat de triptofan, despre care studiile au arătat că poate crește serotonina, substanța chimică calmantă care favorizează somnul.

Fii atent, însă: nu lăsăm copilul să doarmă cu biberonul în gură. Crește riscul de carii, așa că dacă adoarme în timp ce suge lapte, scoateți biberonul.

Alternativ, sunt bune și gustările pe bază de fructe uscate, cereale integrale care nu sunt foarte zaharoase și o bucată mică de pâine.

2. Foto: Free... (gustare-inainte-de-culcare-pentru-copii-ce-poti-oferi-2_33995400.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Cum ar trebui să fie gustarea înainte de culcare?

Trebuie să fie ușoară, sațioasă și liniștitoare. Nu trebuie să fie greu de digerat. Ideal ar fi o gustare pe bază de fibre și proteine ​​sau cel mult carbohidrați întregi care nu conțin prea mult zahăr. 

Gustarea perfectă poate fi, după cum am menționat, un pahar de lapte cald, care are efect relaxant, sau o felie de pâine sau biscuiți.

Ce cred experții?

Experții de la Academia SUA de Nutriție și Dietetică ne reamintesc că alimentele hrănitoare ajută la promovarea unui somn bun, dar ele ar trebui oferite la cină, iar gustarea nu ar trebui să devină o oportunitate de a amâna ora de culcare.

Pe scurt, dacă cinezi la 19 și te culci la 20, gustarea nu are sens. Mai bine construiești un ritual cu copiii care îi însoțește în timp ce dorm, de exemplu mângâieri în patul lor sau o poveste înainte de culcare citită de mama sau tata.

Povestea diferită dacă copiii merg la culcare la două ore după cină: un pahar de lapte se poate da cu siguranță.

Fructe înainte de a merge la culcare?

Putem oferi fructe ca gustare înainte de culcare? O banană este perfectă, dacă nu a mâncat-o deja în timpul zilei, sau o bucată de măr, dar este în regulă și un morcov de ronțăit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel