”Hai, dă-i un pupic, nu fi rău...”: Iată de ce un copil NU trebuie să fie forțat să sărute

Data publicării:
Fotografie de la Tatiana Syrikova/Pexels
Fotografie de la Tatiana Syrikova/Pexels

Dacă copilul tău nu vrea să dea săruturi, nu trebuie să-l forțezi: îți explicăm motivele.



Pentru copiii mici, un sărut este o dovadă de afecțiune. De obicei își sărută părinții, frații sau bunicii ca și cum ar fi un act de a arăta afecțiune. Prin urmare, în fața unui străin, o astfel de acțiune i-ar putea face să se simtă inconfortabil și, prin urmare, nu este ciudat că refuză să o facă. 

Copiii nu trebuie forțați să sărute

Înainte de a forța copiii să sărute, ar trebui să ne asigurăm că se simt confortabil salutând în acest fel. Copilul ar trebui să aibă posibilitatea de a alege cum să salută oamenii. Poate vrea să o facă cu un sărut sau cu o mână.

Cunoașterea și stabilirea limitelor este unul dintre fundamentele creșterii copiilor. Acest lucru are de-a face și cu limitele emoționale. Orice copil poate alege dacă vrea sau nu să fie aproape de o persoană.

Unii părinți cred că copiii lor sunt nepoliticoși pentru că nu vor să dea săruturi. Există, de fapt, mai multe moduri prin care copiii își pot demonstra bunele maniere. Strângerea mâinii, salutarea imediat ce ajungi sau o bătaie pe spate pot fi semne de bune maniere.

Motive pentru care copiii nu trebuie forțați să sărute

Este important ca părinții să țină o conversație deschisă cu copiii lor despre afecțiune și educație. Manifestările de afecțiune trebuie înțelese ca un mod spontan de exprimare a iubirii.

Bunele maniere și educația, pe de altă parte, demonstrează respect față de cealaltă persoană.

Deși copiii ar trebui să fie amabili cu ceilalți, nu ar trebui să fie forțați să dea săruturi. În acest fel își vor putea stabili propriile limite în fața străinilor.

Este important să nu forțați copiii să sărute, deoarece acest lucru îi poate face vulnerabili. Cei mici pot adopta o atitudine foarte complezentă în a demonstra politețea și afecțiunea. Acest lucru îi poate expune la hărțuire sau la abuz.

Abuzul apare de obicei de către persoane apropiate copilului și poate fi rezultatul dorinței de a demonstra afecțiune. Cei mici ajung să se simtă obligați să mulțumească și nu știu să spună nu contactului fizic.

 

Respectă dorințele copilului tău

De la o anumită vârstă, unii copii încetează să mai sărute sau o fac mai rar decât înainte. Poate din timiditate, pentru că nu le plac oamenii sau, pur și simplu, pentru că nu sunt în starea potrivită.

Pune-te în pielea lui și încearcă să-ți imaginezi cât de ciudat ar fi să săruți pe cineva cu care nu vrei să ai acest tip de contact. Cum te-ai simți?

Sărutul nu ar trebui să fie un semn de bune maniere

Deși pentru mulți adulți sărutul este un semn al bunelor maniere și o modalitate de a se saluta, pentru cei mici un sărut este o modalitate de a arăta afecțiune și, la rândul său, că sunt iubiți.

Bunele maniere sunt reguli de comportament care trebuie învățate copilului tău pentru ca acesta să le folosească în viața de zi cu zi.

În loc să forțezi copiii să sărute, învață-i să spună „bună dimineața” și „bună seara” de fiecare dată când ajung undeva.

Săruturile au sens

Un sărut este o normă socială. Este destul de normal ca atunci când îți iei rămas bun să o faci cu un sărut.

Pentru copii este o demonstrație de afecțiune, de aceea nu este corect să se sărute cu forță.

Copiii nu ar trebui să fie forțați să facă lucruri împotriva voinței lor. Cu atât mai puțin ar trebui să se simtă vinovați pentru că au refuzat.

Nu interpreta refuzul lor ca pe o infracțiune, interpretează-l ca pe un punct de vedere. Uneori copiii trec prin etape în care refuză să sărute chiar și pe părinții lor sau membrii apropiați ai familiei. Acest lucru nu înseamnă că vor deveni persoane închise cu privire la sentimentele lor.

Vor săruta când vor cu adevărat și vor avea chef. Dacă forțezi un copil să sărute, nu vei reuși decât să-l împingi de lângă tine.

Poate deveni mai vulnerabil la abuz

Deși poate părea excesiv, dacă forțezi un copil să sărute când nu vrea, va fi mai probabil să se apropie de străini.

Dacă nu învață să refuze contactul fizic cu alte persoane de la o vârstă fragedă, micuților le poate dezvolta ideea că a fi afectuos cu străinii este sinonim cu politețe.

Forțând un copil să sărute, poți transmite ideea că nu deține controlul asupra corpului său. Este important să nu transmită acest mesaj, altfel el poate deveni mai pasiv.

Concluzie

Pentru ca un copil să-l sărute, este important să-l întrebați direct dacă dorește să facă acest lucru.

Nu este nevoie să insistați și trebuie să fie clar că trebuie să o facă doar dacă dorește și că este pur și simplu un mod de a-și lua rămas bun. „Vrei să-ți săruți la revedere pe vărul tău mic?” Dacă spune nu, mai bine să-l lași în pace.

În general, pe măsură ce copiii cresc, ei încep să diferențieze sărutările iubitoare de cele de curtoazie.

Cel mai rapid mod prin care ei să învețe acest lucru este să-și privească părinții sărutându-le la revedere. Așa că vor ajunge să imite acest comportament și să se adapteze la aceste norme sociale.

În cele din urmă, părinții trebuie să poarte o conversație deschisă cu copiii lor despre diferența dintre a fi politicos și a fi afectuos.

Afecțiunea trebuie să apară în mod natural, nu trebuie să fie o modalitate de a-i face pe plac altora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: abuz copil emotii sarut




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel