Hernia ombilicală la nou-născuți: cum să o recunoașteți și să o tratați

Data publicării:
Fotografie de la Emma Bauso: Pexels
Fotografie de la Emma Bauso: Pexels

Hernia ombilicală apare în primii ani de viață ai unui copil. Cum poate fi recunoscută? Ce ar trebui făcut pentru a o vindeca? Vă explicăm în acest articol.



O mică umflare la buric. Așa se manifestă hernia ombilicală. Aceasta este o problemă frecventă la copii, care poate îngrijora părinții, dar nu reprezintă un pericol pentru sănătatea lor. O hernie ombilicală nu trebuie confundată cu o hernie inghinală.  În acest din urmă caz, problema ar fi mai gravă și ar trebui luate măsuri de precauție. 

Hernia ombilicală: Ce este

Este unul dintre tipurile de hernie care apar cel mai frecvent la nou-născuți, în special la copiii prematuri. 
 
•  În general herniile ombilicale apar la naștere. Devin mai evidente în primele săptămâni de viață, când bebelușul plânge și de fiecare dată când contractă mușchii abdominali (în timp ce tinde să dispară dacă bebelușul este calm). Mica umflătură este atunci mai vizibilă, deoarece este situată chiar deasupra cicatricii cordonului ombilical.  
 
•  Hernia ombilicală este o modificare benignă cauzată de închiderea incompletă a inelului ombilical. Acest inel este punctul prin care, în timpul sarcinii, au trecut vasele de sânge care legau mama de bebeluș. Dacă această gaură întârzie închiderea, iese o parte din intestin, acoperită doar de piele și peritoneu (membrana care acoperă intestinul sub peretele abdominal), creând o hernie.
 
•  Este doar un defect estetic,  care nu pune în pericol bunăstarea și sănătatea copilului. Posibilitatea de strangulare a herniei ombilicale este absolut inexistentă. În cele mai multe cazuri, problema se rezolvă spontan înainte de vârsta de trei ani, pe măsură ce mușchii abdominali se întăresc. 
 
•  Nu este nevoie de tratament. Trebuie doar să ai puțină răbdare. Într-adevăr, sunt potențial dăunătoare, deoarece pot provoca iritații pe pielea delicată a nou-născutului. Ele pot chiar întârzia procesul natural de închidere a inelului ombilical.

Intervenția chirurgicală în caz sever

Când nu se rezolvă spontan în primii 3-5 ani de viață, hernia ombilicală trebuie îndepărtată cu un bisturiu. Acest lucru se întâmplă într-un număr foarte mic de cazuri. Dacă, în jur de 36 de luni, ombicul este mult mai mare ca diametru decât în ​​mod normal, trebuie corectat prin intervenție chirurgicală.

Operația trebuie efectuată sub anestezie generală  (pentru a ține micul pacient complet nemișcat). Durează aproximativ o jumătate de oră. Medicul efectuează intervenții chirurgicale plastice pe inelul ombilical, redând astfel burta la aspectul normal. Operația se efectuează în spital de zi,  deci nu este necesară spitalizarea după operație. Cusăturile se reabsorb singure, fără a lăsa cicatrici vizibile. După o săptămână, copilul este deja vindecat. 

Hernia inghinală la nou-născut

O hernie inghinală apare și ca  o umflătură de dimensiuni variabile,  dar apare în pliul inghinal. Umflarea este bine palpabilă și deseori reductibilă,în sensul că se micșorează dacă o apeși cu degetul. Pe de altă parte, în general devine mai vizibilă în condiții care provoacă o creștere a presiunii în interiorul abdomenului: de exemplu, atunci când copilul plânge, tușește sau face un efort pentru a se ușura.

La ce vârstă apare?

Poate apărea încă de la naștere, mai des după câteva zile sau săptămâni de viață, după cum explică specialiștii în neonatologie. Uneori, hernia inghinală se manifestă târziu, chiar în jurul vârstei de doi sau trei ani.

Care sunt cauzele?

Acesta este un fenomen congenital. Hernia inghinală, care are o incidență de 6-7% la sugarii la termen,  se datorează următorului fapt: canalul peritoneo-vaginal, canalul care în așteptare permite coborârea testiculului spre punga scrotală, în loc să se închidă, rămâne deschis. În acest fel, este ocupat de viscerele intestinului.

Mai frecvent, hernia inghinală apare în dreapta, probabil pentru că în această porțiune se află intestinul subțire, care reușeste să se pătrundă mai ușor in canal. La copiii prematuri, hernia inghinală este uneori bilaterală.

Hernia inghinală, precum și hernia ombilicală, este mult mai frecventă la copiii cu greutate mică la naștere și la  copiii prematuri.

Hernia inghinală afectează doar băieții?

Cu siguranță  mai frecvent la băieți, acest fenomen poate afecta rar și fetele: raportul este de 9 la 1. În acest caz, desigur, structura care nu se închide este diferită: este canalul care constituie așa-numitul ligament rotund. Mai mult, în timp ce la bărbați conținutul herniei este de obicei o ansă a intestinului sau a structurilor care o înconjoară, la femele este adesea formată din ovare și se manifestă frecvent bilateral.

Cum evoluează hernia inghinală în timp?

Spre deosebire de hernia ombilicală, care aproape întotdeauna se rezolvă spontan, hernia inghinală  tinde să persiste în timp, sau în orice caz să recidiveze și, prin urmare, necesită tratament chirurgical.

Operația, care se face sub  anestezie generală, este foarte simplă și scurtă, durează aproximativ 15-20 de minute și poate fi efectuată și la nou-născut.

În mod normal, copilul poate pleca acasă a doua zi după operație și nu sunt necesare medicamente speciale. Singura recomandare este să nu faci baie copilului timp de cel puțin 48 de ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: hernie inghinala hernie ombilicala





DC Media Group Audience
pixel