După o zi de școală, este important să deschidem un dialog cu copiii noștri pentru a înțelege mai bine ce au experimentat și cum se simt.
Cum puteți avea discuții reale cu copiii dvs. după școală? Un profesor împărtășește trei tipuri de întrebări care pot ajuta. Întrebările pe care le punem trebuie să fie mai mult decât simple curiozități de suprafață, precum „Cum a fost azi la școală?”. Întrebările deschise, care invită copilul să reflecteze și să povestească, pot încuraja o comunicare mai profundă și sinceră.
De exemplu, întrebări precum „Care a fost cea mai interesantă parte a zilei tale?” sau „Ai întâmpinat vreo provocare astăzi?” îi pot ajuta pe copii să își exprime gândurile și emoțiile mai liber. Astfel, părinții pot identifica din timp eventualele dificultăți sau realizări, oferind sprijinul necesar.
Îi puneți mereu copilului dumneavoastră aceleași întrebări când pleacă de la școală? Și primiți mereu aceleași răspunsuri? Răspunsurile se rezumă adesea la o vorbă sau la o îmbufnare? Mulți părinți se pot afla în această situație.
Citește și Goana după „cea mai bună școală”: ambiția părinților și coșmarul copiilor?
Trebuie spus că anumite întrebări nu îi ajută pe copii să intre într-o discuție. O profesoară, Katie Plunkett, a abordat problema în coloanele Bun de știut.
„V-ați distrat? Adesea îi întâmpinăm pe copii cu această întrebare după evenimente, uneori chiar înainte să își pună centura de siguranță sau să iasă pe ușă.
Copiii simt ușurarea noastră atunci când primim un răspuns pozitiv, ceea ce îi poate determina să asocieze distracția cu aprobarea și siguranța. Cu toate acestea, insuflarea convingerii că fiecare experiență trebuie să fie distractivă creează așteptări nerealiste.
Deși ne dorim ca ei să fie fericiți, riscăm să creștem o generație care este în permanență în căutarea plăcerii și care se confruntă cu o teamă perpetuă de a rata ceva”, explică profesorul.
Această întrebare sugerează că copilul trebuie să fi găsit ceva amuzant în anumite activități din timpul zilei. Dar, ca toată lumea, copiii nu se distrează întotdeauna.
Unele zile pot fi neplăcute sau chiar pur și simplu plictisitoare. Așa că profesoara sugerează o abordare diferită. Tehnica ei se bazează pe trei puncte esențiale.
Vezi și Mai mult de 86% dintre părinți se simt judecați pentru modul în care își cresc copiii
Încercați să puneți întrebări legate de un anumit element dintr-un anumit unghi. De exemplu, „Ce ți s-a părut provocator?”, „Poți să-mi spui cum te-ai simțit când...?”, „Ai cunoscut sau ai vorbit cu cineva nou?”, „Cum te simți când ești cu [numele prietenului]?”
Ideea este de a evita răspunsurile „da” sau „nu”. Dacă puneți întrebări deschise, copilul este invitat să intre într-o descriere. De exemplu, „Care a fost cea mai surprinzătoare parte a zilei tale?”, „Ce ai schimba astăzi dacă ai putea?”.
Cu acest tip de întrebare, invitați copilul să se uite la ceea ce este nou în viața sa. La scara unei zile, acest lucru poate fi ușor de accesat pentru ei. Este o oportunitate de a vedea dacă le place sau nu lucrul nou. De exemplu: „Ce lucru nou ai învățat astăzi?”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.