Iată cum să reacționezi când copilul tău se simte trist

Data publicării:
Iată cum să reacționezi când copilul tău se simte trist / FOTO: Freepik.com@freepik
Iată cum să reacționezi când copilul tău se simte trist / FOTO: Freepik.com@freepik

Cum să ajuti copilul să treacă printr-un moment de tristețe sau disconfort? Un specialist împărtășește tehnica sa.



„Imaginați-vă copilul vostru tulburat, gelos, trist. Sunteți ca majoritatea dintre noi care au tendința de a intra în modul de 'reparație'? Vreți să le luați tristețea, să îi distrați de gelozie sau să le rezolvați frustrarea?”, întreabă Becky Kennedy, psiholog specialist în parentalitate, pe contul ei de Instagram.

Acest scenariu este, într-adevăr, un tablou familiar din viața unui părinte. Trebuie spus că este greu să îți vezi copilul suferind, iar acest lucru devine și mai complicat când părinții nu știu întotdeauna ce se întâmplă.

Citește și Tusea convulsivă, boala care a lovit România. Mamă: „Când o apuca tusea pe fetiță dura și câte o oră jumătate. GROAZNIC, până la vomă”

Potrivit psihologului, de multe ori este vorba doar despre disconfort!

Un disconfort complet natural în viața oricărei persoane

Sursa foto: freepik.com@freepik

„Trebuie să învățăm copiii să accepte aceste sentimente inconfortabile. Dacă încercăm mereu să-i salvăm pe copii de disconfort, ei nu vor învăța să tolereze suferința”, explică psihologul.

Disconfortul copiilor este similar cu cel al părinților atunci când se confruntă cu lucruri noi.

„Disconfortul copiilor noștri nu înseamnă că fac ceva ce nu le place, ci că fac ceva nou. Interpretăm greșit disconfortul lor. Dacă îl lași pe copilul tău să meargă pentru prima dată spre un prieten, și tu te vei simți inconfortabil”, detaliază specialistul.

Cum să ajuti copilul să suporte disconfortul

Așadar, cum îi poți ajuta pe copii să treacă prin aceste perioade de disconfort?

„Reziliența provine din capacitatea de a tolera sentimentele inconfortabile și de a continua atunci când lucrurile devin dificile. Și... copiii noștri nu pot învăța să tolereze sentimentele pe care noi nu le tolerăm la ei”, explică psihologul.

Ea te invită, de fapt, să accepți că disconfortul face parte din viața copiilor tăi. Nu este un drama. Așadar, le poți spune:

„Știu că va fi inconfortabil pentru tine, dar am nevoie să știi că știu că poți face asta”. Psihologul reamintește că, în astfel de situații, „este vorba de comunicarea despre ceea ce crezi că face parte din competențele lor.” Dacă copilul tău simte că tu crezi în capacitatea lui, acest lucru îi va oferi acel mic plus de încredere de care are nevoie pentru a aborda lucrurile cu mai multă liniște.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel