Iată de ce ar trebui să-ți lași copiii să se plictisească în vacanță. Experți: „Plictiseala oferă creierului posibilitatea de a respira”

Data publicării:
Iată de ce ar trebui să-ți lași copiii să se plictisească în vacanță. Experți: „Plictiseala oferă creierului posibilitatea de a respira” / FOTO: freepik.com @uryupinanadezhda
Iată de ce ar trebui să-ți lași copiii să se plictisească în vacanță. Experți: „Plictiseala oferă creierului posibilitatea de a respira” / FOTO: freepik.com @uryupinanadezhda

Dacă vara aceasta îi lăsăm pe copii să descopere sentimentul de gol, monotonie, de fapt, plictiseala, facem un lucru bun! Experții explică beneficiile plictiselii. 



În prezent, între numeroasele hobby-uri ale copiilor și timpul petrecut în fața ecranelor, nu-i mai vedem niciodată plictisiți.

Au dispărut acele ore petrecute pe șezlong, pur și simplu privind cerul sau stând întinși pe pat ori pe canapea, fără să facă nimic. Și totuși, așa cum definește Larousse, „această oboseală morală, această impresie de gol care generează melancolie, produsă de lenevie, lipsă de interes, monotonie”, plictiseala are avantaje pe care ar fi bine să le redescoperim în aceste vacanțe de vară.

5 beneficii ale plictiselii

Huffington Post a intervievat experți despre beneficiile plictiselii. Iată de ce este bine să-ți lași copiii să se plictisească din când în când în vacanță:

„Plictiseala oferă creierului nostru un spațiu de libertate și deschidere în care acesta poate să înflorească și să se relaxeze”, explică Eric Mill, terapeut matrimonial și familial.

„Plictiseala permite reflecția personală, apariția ideilor noi, creativitatea sau rezolvarea unei probleme sâcâitoare”, spune Suzanne Barchers, psiholog.

Plictiseala oferă minții posibilitatea „să stabilească noi conexiuni și să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă, în loc să urmeze calea deja trasată pentru noi”, crede Eric Mill.

„Plictiseala oferă creierului copiilor noștri posibilitatea de a respira, de a se opri pentru un moment și de a încetini”, continuă Eric Mill.

„Plictiseala te învață să tolerezi frustrarea. Copiii trebuie să fie capabili să depășească plictiseala pentru a-și satisface singuri nevoile. Este unul dintre cele mai importante lucruri legate de creștere”, adaugă Eric Mill.

Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să se plictisească?

Pune ecranele în dulap pe durata verii sau stabilește un timp limitat pentru utilizarea lor în fiecare zi.

Interziceți telefoanele mobile la masă și încurajați conversațiile.

În schimb, sugerați activități creative sau legate de natură.

Propuneți copiilor, zilnic, o „activitate împotriva plictiselii”, cum ar fi pregătirea unei mici piese de teatru pentru a o prezenta părinților seara, organizarea unei nopți sub stele pentru a privi cerul, sau citirea cu voce tare în jurul unui foc de tabără.

Și dacă plictiseala este benefică pentru copii, nu uitați că și părinților și adulților, după un an plin de stres, le prinde bine!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel