De ce se schimbă comportamentul copilului tău atunci când ești prin preajmă? Răspunsul psihologului

Data publicării:
De ce se schimbă comportamentul copilului tău atunci când ești prin preajmă? Răspunsul psihologului / FOTO: freepik.com @Kiwistocks
De ce se schimbă comportamentul copilului tău atunci când ești prin preajmă? Răspunsul psihologului / FOTO: freepik.com @Kiwistocks

Te-ai întrebat vreodată de ce copilul tău, deși este bine comportat în alte contexte, pare să se „topească” imediat ce ajunge acasă și te vede? Nu ești singurul părinte care observă această schimbare.



„Atât de mulți părinți îmi spun: «Se poartă exemplar la școală, dar imediat ce ajunge acasă se transformă»”, explică dr. Jazmine, psiholog specializat în copii și parenting, într-o postare pe contul său de Instagram, conform parents.fr.

Potrivit specialistei, acest comportament aparent contradictoriu are o explicație psihologică foarte importantă: este un semn de atașament sigur și de dezvoltare emoțională sănătoasă.

„Ceea ce mulți părinți nu știu este că reacțiile mai intense ale copilului față de tine nu înseamnă că te provoacă sau că e neascultător. Din contră, ele indică faptul că se simte suficient de în siguranță cu tine încât să-și dea voie să fie el însuși, să se descarce emoțional”, spune psihologul.

CITEȘTE ȘI Studiu: Copiii care primesc asta între 5 și 10 ani au șanse mai mari să fie de succes când vor fi adulți

De ce copiii sunt „mai cuminți” cu alții și „se dezlănțuie” acasă?

SURSA FOTO: freepik.com @dikushin

În prezența altor persoane, profesori, colegi, adulți necunoscuți, copilul simte nevoia să păstreze o anumită imagine, să nu greșească, să nu fie judecat. Nu are același confort emoțional ca atunci când este cu tine.

„Este un fenomen absolut natural. A fi vulnerabil implică un grad mare de încredere. Știu că poate părea că te manipulează, dar nu este așa. Copilul tău îți arată, de fapt, că tu ești zona lui de siguranță”, mai explică psihologul.

Și adulții fac același lucru

Poate te surprinde, dar și noi, ca adulți, funcționăm la fel.

„Adulții plâng doar în fața oamenilor în care au încredere. La fel și copiii, își exprimă cele mai puternice emoții față de persoana cu care se simt cel mai în siguranță.”

Așadar, data viitoare când copilul tău pare că „explodează” în momentul în care ajunge acasă, amintește-ți: nu e un semn că ai greșit ca părinte, ci o dovadă că ai creat un spațiu emoțional în care copilul tău se simte cu adevărat liber și acceptat.

Nevoia de relaxare emoțională: de ce copilul „explodează” când ajunge acasă

Pe parcursul unei zile, copiii acumulează o mulțime de emoții, de la stres și frustrare până la oboseală și confuzie. Toate acestea se adună, ca într-un rucsac invizibil, care devine din ce în ce mai greu.

Atunci când copilul ajunge acasă și te vede, adică își regăsește spațiul său emoțional sigur, acel „rucsac” se golește. Și uneori, golirea aceasta poate arăta ca o furtună de emoții: plâns, nervi, agitație.

„Copiii adună stres, frustrare și copleșire de-a lungul zilei, exact ca un rucsac plin. Când te văd pe tine, persoana în care au cea mai mare încredere, simt că pot lăsa totul jos. Este o descărcare emoțională, nu un comportament negativ”, explică psihologul.

Așadar, chiar dacă ți se pare că al tău copil are un comportament mai dificil cu tine decât cu ceilalți, ia asta ca pe un compliment tăcut: te consideră cel mai sigur loc din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel