Care este cea mai fericită țară din lume? Și, mai important, care este secretul locuitorilor săi pentru a atinge fericirea? Deși obișnuim să spunem că iarba nu este întotdeauna mai verde în altă parte, se pare că există o țară considerată mai fericită decât toate celelalte.
Conform unui clasament realizat de World Happiness Report, țările nordice oferă condiții mai propice pentru fericire decât restul lumii, notează huffpost.com. Dintre acestea, Finlanda este desemnată drept cea mai bună țară pentru a trăi.
Clasată de câțiva ani pe primul loc în topul celor mai fericite țări, Finlanda este considerată un loc ideal pentru o viață liniștită și împlinită.
Această stare de bine este susținută de elemente garantate de stat, care oferă locuitorilor siguranță și liniște sufletească. De exemplu, în Finlanda:
Educația este aproape complet gratuită.
Cheltuielile medicale sunt rambursate într-un mod satisfăcător.
Numărul zilelor de concediu este generos.
În plus, densitatea scăzută a populației, raportată la vastitatea teritoriului, contribuie la un sentiment de libertate, evitând aglomerația specifică altor zone din Europa sau din lume.
Dar ce îi face pe finlandezi să se simtă cu adevărat mai fericiți?
Din punct de vedere cultural, finlandezii acordă o mare importanță sănătății mintale. Nu sunt influențați de norme care i-ar încuraja să-și ascundă emoțiile; dimpotrivă, sunt deschiși în a le exprima.
„Suntem mai toleranți să spunem «nu sunt bine» sau «nu mă simt bine»”, explică Meri Larivaara, director de afaceri strategice la MIELI Mental Health Finland.
Această deschidere emoțională contribuie la prevenirea unor probleme psihologice precum anxietatea, depresia sau scăderea stimei de sine.
Programul de lucru în Finlanda este conceput astfel încât să sprijine sănătatea fizică și mintală a angajaților.
„Îți oferă timp să te relaxezi în viața de zi cu zi și să ai grijă de tine”, observă Meri Larivaara. Acest timp liber este extrem de valoros pentru dezvoltarea altor laturi ale personalității.
Fie că este vorba despre exprimarea creativității, momente de solitudine departe de agitația socială sau participarea la activități de solidaritate, finlandezii beneficiază de oportunități pentru a trăi dincolo de rolul profesional.
„Ideea este ca fiecare persoană să aibă timp să existe și în afara muncii”, subliniază Mirka Hintsanen, profesor de psihologie la Universitatea din Oulu.
Accesul la păduri și alte zone naturale este considerat un drept fundamental pentru toți finlandezii.
Culturile locale privesc acest drept ca pe un simbol al legăturii profunde dintre natură și viața de zi cu zi.
„Studiile au arătat că natura reduce stresul, iar acest efect este strâns legat de fericire: când ești mai puțin stresat, este mai ușor să fii fericit”, explică Mirka Hintsanen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.