Cum îți poți îmbunătăți relația cu copilul tău? Un psihoterapeut sugerează trei modalități de a vă îmbogăți legătura.
Toți părinții doresc să construiască o relație solidă, de încredere, cu copiii lor. Acest lucru poate fi mai dificil atunci când copiii devin adulți.
Poate deveni chiar o adevărată provocare. Limitele relației voastre s-au schimbat, programele lor sunt adesea agitate și pot apărea fricțiuni pe subiecte care vi se păreau inofensive.
De aceea, psihoterapeutul Sharon Martin spune pentru Psychology Today că „construirea unei relații solide cu copilul tău adult necesită un efort intenționat”.
„Nu puteți să o puneți pe pilot automat și să vă așteptați să funcționeze”. Ea sugerează trei moduri în care puteți lucra intenționat la soliditatea legăturilor voastre.
„Dinamica dintre părinte și copil se schimbă pe măsură ce copiii devin adulți. Ceea ce funcționa atunci când erau mai mici (stabilirea regulilor, corectarea comportamentului și supravegherea tuturor alegerilor și activităților lor) trebuie să evoluezeacum către o relație bazată mai mult pe egalitate și respect.
Rolul nostru nu mai este să îi gestionăm sau să îi dirijăm, ci să îi supraveghem și să îi acceptăm”, explică specialistul, potrivit Parents.fr.ro.
Veți observa că copiii dumneavoastră adulți se supără adesea atunci când le dați sfaturi nesolicitate sau încercați să le spuneți cum să acționeze.
Respectați autonomia și limitele copilului.
„Pe măsură ce copiii dumneavoastră devin adulți, este esențial să le respectați autonomia și limitele. Aceasta înseamnă să le recunoașteți dreptul de a lua propriile decizii, de a stabili limite cu privire la ceea ce împărtășesc și de a alege frecvența interacțiunilor lor.
Mai mult, este important să le respectați convingerile și valorile, chiar dacă acestea diferă de ale dumneavoastră”, explică terapeutul.
Atunci când ajung la vârsta adultă, copiii devin adesea conștienți de educația disfuncțională care a dus la probleme cu comportamentul lor la vârsta adultă.
Reproșurile pe care vi le pot face nu sunt menite să vă rănească, ci mai degrabă să își exprime punctul de vedere și sentimentele.
Asumarea responsabilității pentru aceste greșeli este o modalitate bună de a merge mai departe.
"Toți părinții fac greșeli. Poate că tu ai fost prea critic sau poate că nu ai ascultat atât de mult pe cât ar fi trebuit.
Oricare ar fi cazul, asumarea responsabilității pentru eșecurile și greșelile tale, fie ele recente sau nu, poate contribui mult la vindecarea și consolidarea relației voastre”, spune psihoterapeutul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.