Iată reacția ineficientă care-ți face copilul și mai anxios, potrivit unui psiholog: „Amintește-ți mereu de acest principiu!”

Data publicării:
Iată reacția ineficientă care-ți face copilul și mai anxios, potrivit unui psiholog: „Amintește-ți mereu de acest principiu!” / FOTO: freepik.com @bokodi
Iată reacția ineficientă care-ți face copilul și mai anxios, potrivit unui psiholog: „Amintește-ți mereu de acest principiu!” / FOTO: freepik.com @bokodi

Dacă, dorind să îți ajuți copilul cu anxietatea, l-ai pune de fapt în dificultate? Un psiholog explică comportamentele care ar trebui evitate în astfel de situații. 



Copiii descoperă multe lucruri noi, iar uneori acest lucru poate fi stresant pentru ei. Confruntarea cu noutăți poate fi o sursă de anxietate pentru cei mici. Părinții încearcă adesea să îi liniștească pentru a-i ajuta să atingă noi etape de dezvoltare.

Totuși, anumite reacții ale părinților pot amplifica fricile copiilor: „Când copilul tău este anxios, fie pentru că urmează să facă ceva nou, fie pentru că are de înfruntat o provocare, sau pur și simplu pentru că lucrurile nu merg bine, amintește-ți acest principiu călăuzitor: anxietatea caută sprijin, nu soluții, explică psihologul pentru copii Becky Kennedy pe contul ei de Instagram, notează parents.fr.

Citește și Copilul suferă de fobie școlară? Cauzele probabile, potrivit unui expert: „Pretențiile excesive generează saturație, iar elevul ajunge să se prăbușească”

Ascultă ce simte copilul tău și ce îl frământă

Concret, psihologul sugerează să adopți următoarea abordare: „Mai puțină acțiune, mai multă ascultare. Mai puține soluții, mai multă validare. Mai puține discuții, mai multă prezență.”

Aceasta presupune o ascultare activă, fără distrageri. Ascultă ce simte copilul tău și ce îl frământă. Acceptă-i sentimentele fără să le judeci și fără să încerci să îi oferi imediat o soluție.

Vezi și Motivele reale pentru care copiii din ziua de astăzi sunt mai anxioși decât cei din generațiile trecute. Avertismentul unui psiholog pentru părinți!

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Nu încercați să eliminați anxietatea

Nu încercați să eliminați anxietatea. Dacă nu vrea să vorbească, pur și simplu stai lângă el, pentru ca el să înțeleagă că este susținut indiferent de situație.

„A ajuta copiii cu anxietate nu înseamnă niciodată să încerci să rezolvi anxietatea, să-i liniștești sau să le oferi dovezi că nu ar trebui să fie anxioși.

Mai degrabă, trebuie să-i ajutăm să se simtă confortabil cu gândurile lor anxioase, nu tratându-le ca fiind adevărate, ci acceptând că fac parte din viață”, conchide psihologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel