Igienă zilnică: Sfaturi utile pentru a-i învăța pe copii să se spele bine

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Spălatul pe mâini, pe față, pe dinți, să avem un aspect îngrijit, să fim parfumați și îmbrăcați îngrijit ne permite și să ne simțim bine în societate iar copiii trebuie să fie învățați de mici să se spele singuri și să se îngrijească corespunzător.



Spălatul nu este un instinct! Copiii mici nu simt aproape niciodată nevoia să se spele, dimpotrivă, ei fug adesea de duș și de apă în general. Dar păstrarea curățeniei este importantă, un adult știe acest lucru și trebuie să transmită copilului valoarea  îngrijirii personale.

În scopul procesului de independență, este necesar să dobândească igiena mâinilor și să învețe să se spele  singur pe față și pe dinți de la o vârstă fragedă. Mai mult, având un aspect îngrijit, fiind parfumat, pieptănat și îmbrăcat frumos îi va permite să se simtă bine în societate. A te spăla este așadar un comportament social.

Igiena zilnică corectă este un obicei bun care trebuie să facă parte din rutina copilului tău. Curățenia este în general o valoare socială  care susține respectul față de sine și față de ceilalți.

Este treaba mamei să-i spună copilului: „Ce frumos, curat și aranjat ești”. De asemenea, revine părintelui să ajute copilul să experimenteze beneficiile menționate mai sus, să le aprecieze și să le practice ca activitate de rutină; ele vor reprezenta cu siguranţă o întărire pozitivă pentru învăţarea igienei.

Igienă zilnică, sfaturi utile pentru a-i învăța pe copii să se spele bine

Să subliniem copilului cât de frumoasă și moale este pielea sa curată, să-i explicăm mereu importanța curățării tenului cu apă curată și hidratarea ulterioară. Educarea copiilor pentru a- și hidrata pielea este la fel de importantă ca și a-i învăța să-l spele, să aplice creme și să hrănească pielea se referă la sănătatea filmului hidrolipidic al pielii.

Dacă vă întrebați care este filmul hidrolipidic al pielii, răspunsul este ușor de răspuns: este o peliculă subțire compusă din apă și grăsimi ( hydro derivă din greacă și înseamnă, de fapt, apă, în timp ce lipidele sunt, de fapt, gras). Filmul hidrolipidic constituie stratul protector natural care acoperă pielea. Aceasta, ca înveliș, are o funcție de protecție pentru a proteja chiar și împotriva celor mai frecvente agresiuni externe, de exemplu vântul, frigul sau căldura.

Subliniem copilului cât de relaxant este să facă baie sau duș, dar fără a-i neglija vreodată preferințele. Pentru ca copilul să participe la experiența de curățare și să adere la rutina zilnică de igienă, trebuie să se simtă în largul său, adică trebuie să aprecieze și să beneficieze de acțiunea spălării.

Dacă ai un copil încăpățânat, ascultă-l înainte de a-l forța:

- dacă ai atât cadă, cât și duș, fii atent la modul de spălare pe care îl preferă și folosește-l mai mult decât pe celelalte. Dacă copilului tău îi place să facă baie, este inutil să-l forțezi să facă duș.

- dacă  copilul tău plânge și se zvârcolește imediat ce aude de spălat, încercați să identificați sursa disconfortului său;

- satisface-i nevoia de calm, dedicându-i poate o perioadă mai puțin ocupată și obositoare spălării și pentru tine, cum ar fi seara; odată intrat în contact cu apa, arată-i cât de benefic, inofensiv și relaxant este aceasta.

De asemenea, puteți  face o baie sau un duș împreună, dacă această acțiune de partajare face parte dintr-o fază tranzitorie și este trăită ca un „joc”. În acest caz, dușul sau baia împărțită cu părintele învață acceptarea curățeniei și aprecierea beneficiilor acesteia. Evident că acestea trebuie contextualizate în procesul de creștere și în acest articol avem de-a face cu copii mici.  

A te spala este un act de igienă personală care are un impact social 

Copilul are nevoie să dobândească igiena personală și toate practicile conexe și în legătură cu a fi împreună cu ceilalți: spălatul și mirosul bun, precum și un aspect bun ne permit să ne simțim bine în societate.

Curățenia corpului, înțeleasă atât ca acțiune autonomă, cât și ca acțiune obișnuită, se dobândește încetul cu încetul: spălarea mâinilor, a dinților și a feței pentru a fi curate și parfumate crește simțul de responsabilitate socială și devine parte a bunelor practici ale viața de zi cu zi în raport cu vârsta și experiențele de socializare.

Copiii de vârstă școlară, de exemplu, vor învăța importanța spălării mâinilor înainte de a mânca în imitația celorlalți și pentru că sunt încurajați de rutina școlară. Pentru ca copilul dumneavoastră să dobândească autonomie deplină în igiena personală:

- dă-i întotdeauna acces la chiuvetă,

- educați-l să folosească el însuși săpunul, preferând săpunul lichid care va fi cel mai probabil cel cu care va trebui să se confrunte la școală și în afara casei,

- instruiți-l să folosească prosoape curate sau de unică folosință atunci când este departe de casă,

- fă-i să înțeleagă importanța igienei chiar și în afara casei,

- asigurați-vă că știe să verbalizeze dorința de a se spăla și asigurați-vă că își poate satisface întotdeauna nevoia de curățenie,

- fă-l încet independent chiar și în igiena intimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii educatie igiena spalatul copiilor




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel