Ignoranța este cheia fericirii? Iată la ce concluzii au ajuns oamenii de știință din Australia

Data publicării:
Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels

Potrivit ultimelor cercetărilor științifice, ignoranța ar fi cheia pentru a trăi o viață fericită, aprinzând curiozitatea și dorința de a cunoaște.



Dar ce este ignoranța? Putem defini ignoranța ca fiind lipsa de cunoaștere, înțelegere sau conștientizare a unor aspecte, informații sau evenimente. Ea poate apărea în diverse forme și poate fi cauzată de mai mulți factori. Ignoranța nu înseamnă neapărat lipsă de inteligență; mai degrabă, se referă la o absență a informațiilor sau la o lipsă de educație într-un anumit domeniu sau domenii.

Ignoranța este cheia fericirii?

Acest lucru a fost dezvăluit de cercetările științifice efectuate de Universitatea Națională din Australia conform cărora ignoranța îi face pe oameni mai fericiți. „Numai ignoranța ne oferă adevărata libertate”, a explicat Michael Smithson, profesor la Școala de Cercetare de Psihologie din Australia.

„Pentru a te bucura de libertatea personală autentică, trebuie să nu cunoști anumite părți din viața ta prezentă și viitoare – a adăugat Smithson –. Dacă totul este deja scris pentru tine, dacă știi deja cum se va termina, ești mai puțin liber să faci alegeri și să iei decizii.” Tocmai lipsa de cunoștințe ar fi cea care aprinde curiozitatea și creativitatea necesare pentru a face viața mai bună.

„Întotdeauna este ceva pe care îl ignorăm, altfel nu vom avea nimic de descoperit”, a explicat savantul, potrivit căruia artiștii, antreprenorii și oamenii de știință ar trebui să cultive ignoranța pentru a umple apoi această lipsă cu multe idei noi.

2. Fotografie... (pexels-olly-774095_14738200.jpg)

Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels

Fiecare dintre noi este ignorant

Potrivit profesorului care conduce cercetarea, ignoranța ar trebui reevaluată și stereotipul persoanei ignorante ar trebui demolat.

„Ignoranța este în noi toți. Este relevant în fiecare disciplină și profesie, în viața de zi cu zi – a explicat profesorul -. Imaginează-ți că știi intriga și sfârșitul cărții tale înainte de a o citi. Sau să știi deja care va fi ziua ta de naștere sau cadoul de Crăciun.”

Smithson este sigur că nimănui nu și-ar dori să trăiască o astfel de viață, motiv pentru care ignoranța este una dintre cele mai bune modalități de a fi fericit. „Churchill însuși – a concluzionat savantul – a susținut că cel mai bun argument împotriva democrației au fost 5 minute de conversație cu alegătorul mediu ”.

Tipuri de Ignoranță

Specialiștii au identificat de asemenea mai multe tipuri de ignoranță.

- Ignoranța Practică (Ignorarea Involuntară): Apare atunci când o persoană nu este conștientă de anumite informații sau cunoștințe din simplul motiv că nu a avut ocazia să le învețe. De exemplu, nu știi să conduci o mașină pentru că nu ai învățat niciodată, sau nu cunoști limbajul de programare Python pentru că nu ai studiat niciodată programarea.

- Ignoranța Deliberată (Ignorarea Voluntară): Se întâmplă atunci când o persoană alege în mod conștient să nu se informeze sau să nu accepte anumite informații.

Exemple: Negarea schimbărilor climatice în ciuda dovezilor științifice, sau refuzul de a învăța despre un subiect deoarece contrazice propriile credințe sau ideologii.

- Ignoranța Pasivă: Apare atunci când o persoană nu face niciun efort să obțină informații, chiar dacă are posibilitatea să o facă. De exemplu, nu te informezi despre politica locală, deși ai acces la știri și resurse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





pixel