Evită să îi spui copilului ”NU mai țipa”? Psiholog Mirela Horumbă explică de ce

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Keira Burton/ Pexels
Fotografie de la Keira Burton/ Pexels

Când copiii încep să țipe, fie din frustrare, fie din nevoia de atenție, instinctul multor părinți este să le spună: "Nu mai țipa!". Însă, acest răspuns poate să nu fie cel mai eficient și poate chiar să înrăutățească situația.



În acest articol, vom explora de ce această abordare prin  care tu folosești imperativ negația NU nu funcționează și îți vom dezvălui cum poți gestiona mai bine situațiile în care copilul tău ridică vocea.

De ce nu funcționează "Nu mai țipa!"

Atunci când îi spui copilului să nu mai țipe, îi ceri să-și controleze emoțiile fără a-i oferi un ghidaj sau o alternativă. Copiii, în special cei mici, nu au încă dezvoltate pe deplin abilitățile de autoreglare emoțională și, fără îndrumare, pot simți că sunt neînțeleși sau chiar ignorați. Despre acest lucru a vorbit psiholog Mirela Horumbă într-un podcast postat pe o rețea de socializare.

”Noi ce îi  spunem copilului atunci când țipă? ”NU MAI ȚIPA!”. Să NU mai țipe. Mintea noastră din punct de vedere neurolingvistic nu are negație. Ca să poată să rămână în zona de pozitiv are nevoie să fie o interdicție pozitivă. Atunci când suntem în această zonă de pozitiv, vorbim pe un ton încet sau folosim doar cuvintele pe care copilul le poate înțelege la acel moment. Deci, dacă noi reușim să scoatem acel NU - și veți spune cum adică să disciplinezi fără NU?  Adică, foarte bine. Puneți interdicția pe pozitiv. Dar noi nu avem obișnuința de a face lucrurile astea”,a spus psiholog Mirela Horumbă oferind în același timp câteva exemple de afirmații cu care puteți înlocui celebra  expresie ”NU mai țipa!”. Conform psihologului o poți înlocui cu interdicțiile pozitive ”Acum taci”, sau ”Acum este important să vorbești încet”, sau ”Ia, arată-mi ce înseamnă să vorbești încet”.

reflectăm împreună

Când îi spui să nu mai țipe, copilul poate percepe acest lucru ca pe o negare a emoțiilor sale. În loc să se simtă ascultat, poate deveni și mai frustrat și comportamentul lui nedorit se poate agrava și intensifica.

Așadar, țipatul lui și răspunsul tău pot duce la o escaladare a situației. Copilul țipă mai tare pentru a se face auzit, iar tu poți reacționa și mai autoritar, ceea ce doar agravează situația.

2. Fotografie... (pexels-keira-burton-6624327-1_95835800.jpg)

Fotografie de la Keira Burton/ Pexels

Mai mult decât atât, în loc să învețe cum să își exprime emoțiile într-un mod sănătos, copilul învață să reprime sau să ascundă ceea ce simte, ceea ce poate duce la probleme de comportament pe termen lung.

Ce altceva poți face?

Îi poți oferi alternative pentru a se exprima. Învață-l pe copil să folosească cuvintele pentru a-și exprima emoțiile. De exemplu, „În loc să țipi, poți să-mi spui ce te deranjează?” Acest lucru îl va ajuta să dezvolte abilități de comunicare sănătoase.

Nu uita să stabilești limite clare. Explică-i că, deși este în regulă să fie supărat, există moduri potrivite de a-și exprima aceste sentimente. Spune-i că nu este permis să țipe, dar că ești disponibil să discutați despre ce îl deranjează.

Copiii au nevoie de îndrumare pentru a învăța să-și gestioneze emoțiile. Când îi spui să nu mai țipe, fără a-i oferi o alternativă, nu faci decât să îi reprimi sentimentele.

În schimb, arată-i că îi înțelegi frustrarea și învață-l cum să o exprime într-un mod sănătos. Prin abordări empatice și răbdare, vei contribui la dezvoltarea emoțională echilibrată a copilului tău și la construirea unei relații bazate pe respect reciproc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel