Importanța asumării responsabilității: Când faci o greșeală, îți ceri scuze copiilor tăi?

Data publicării:
Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels

A aștepta ca un copil să învețe să-și ceară scuze fără a da un exemplu este nedrept și inconsecvent. Când faci greșeli cu copilul tău, obișnuiești să-i ceri scuze? Haideți să dezbatem acest subiect în articolul de mai jos.



A cere scuze unui copil înseamnă a-i spune că merită respect. În plus, este o modalitate de a descoperi  că toți facem greșeli, indiferent de vârsta sau statutul nostru. Nu contează dacă suntem copii, adulți, părinți, copii, șefi sau angajați. Este un act de empatie și umanitate. 

Părinții le transmit copiilor deseori importanța de a ne asuma responsabilitatea pentru propriile greșeli și de a oferi scuze atunci când altcineva este rănit și ne pare rău.

Prin urmare, atunci când se confruntă cu un comportament nepotrivit față de un frate, un prieten sau un coleg de clasă, le cerem să se întindă mâna și să ceară iertare. Cu toate acestea, atunci când greșim cu copiii noștri, uităm adesea să ne cerem iertare.

A cere scuze copiilor subminează autoritatea?

Se crede adesea că admiterea unei greșeli în fața copiilor subminează autoritatea adulților, ceea ce ar face dificilă ascultarea atunci când se stabilesc limite. Din acest motiv, mulți părinți nu sunt dispuși să-și ceară scuze copiilor, deoarece cred că astfel își vor pierde respectul. Ei văd acest act ca un semn de slăbiciune sau vulnerabilitate și cred că legătura ierarhică dintre ei ar fi compromisă.

2. Toate secr... (toate-secretele-pentru-a-ti-creste-copiii-cu-atasament-sigur-ghid-esential-pentru-parinti-4_29195100.jpg)

Foto: Freepik.com/ Pixelstudio

Astfel, unii adulți cred că a cere iertare înseamnă a-și diminua valoarea, când în realitate este opusul. Asumarea responsabilității pentru greșeli ne face oameni mai buni. 

Prin urmare, rostirea expresiei „îmi pare rău” pentru a încerca să reparați daunele pe care le-ați provocat nu îl va face pe copilul dumneavoastră să vă respecte sau să vă aprecieze mai puțin. Da, el va înțelege că sunteți oameni și că asta înseamnă că și voi greșiți.

Când faci o greșeală, a-ți cere scuze este un act de dragoste

Este o minciună că cei care ne iubesc nu ne rănesc niciodată. Oamenii care se iubesc, se rănesc și ei. Cu toate acestea, cineva care este capabil să-și ceară scuze este cineva căruia nu se teme să fie vulnerabil, uman și real. De fapt, actul de a cere iertare copiilor tăi este o modalitate de a transmite o valoare semnificativă.

3. Ce se întâ... (ce-se-intampla-de-fapt-cand-parintii-nu-tipa-la-copil-psiholog-este-o-realitate-4_37492500.jpg)

Foto: Freepik.com/ alf061

În același timp, este necesar ca iertarea să fie însoțită de acțiuni concrete care urmăresc să repare greșeala. De exemplu, dacă ți-ai cerut scuze că ai țipat la el, este esențial să urmărești tonul vocii data viitoare. De asemenea, dacă ești dezamăgit că a trebuit să anulezi ieșirea pe care i-ai promis-o, l-ai putea invita într-o evadare de weekend.

Valorile sunt transmise cu exemplul

A cere unui copil să învețe să-și ceară scuze fără a da un exemplu este destul de nedrept și inconsecvent. Este ca și cum ai țipa la el să nu mai țipe sau să nu vorbești de rău despre prietenii lui la spatele lui când o faci cu prietenii tăi. 

De exemplu, putem spune următoarele: „Vreau să-mi cer scuze că nu m-am ținut de cuvânt, chiar regret.” În felul acesta, pe lângă faptul că te arăți smerit, îl vei învăța să-și ceară iertare.

Este important ca copilul dumneavoastră să vadă că acest lucru nu vă face să vă simțiți slab sau inferior. În schimb, actul de a cere iertare are o mare valoare.

4. Neuropsiho... (neuropsiholog--despre-furia-parintilor-fata-de-copii-90-este-inutila-si-apare-din-cauza-unor-erori-de-perceptie-2_73930400.jpg)

Foto: Freepik.com/ @bearfotos

Nu abuzați de cuvântul „iertare”

Pe de altă parte, trebuie să știm că abuzul acestui cuvânt nu este deloc convenabil, deoarece îl va face să-și piardă încrederea în tine. Ca orice persoană, va spera că, după scuze, nu veți repeta aceeași acțiune. În caz contrar, mesajul va fi foarte confuz pentru copil și va fi foarte dezamăgit.

Scuzele fără pocăință adevărată au gust a nimic. Și mai rău, ele lasă un gust amar în destinatar. Pentru ca acest act să nu-și piardă din valoare, este esențial să recurgeți la el doar atunci când simțiți suferință pentru ceea ce ați făcut și regretați consecințele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel