Poveștile înfricoșătoare pot fi foarte utile pentru a-i ajuta pe cei mici să-și depășească temerile și anxietățile.
Publicitate
Este normal să vrei să-ți protejezi copilul de frică, de situații periculoase sau de vești proaste, dar asta nu ar trebui să te împiedice să citești povești înfricoșătoare sau să le vorbești despre realitățile triste ale acestei lumi. Este foarte important să-i ajutați să facă față și să depășească temerile pe care le au.
Trebuie să țineți întotdeauna cont de faptul că copiii sunt foarte impresionabili și fricoși. Din acest motiv, este foarte important să profitați de abilitățile lor de sugestie pentru a-i ajuta să- și depășească temerile. Dacă sunt impresionați de a spune o poveste, ei vor activa credința și apoi auto-sugestia. Dacă vrei să ai succes și să atragi atenția copiilor tăi, trebuie să experimentezi povestea alături de ei pentru a le alina temerile.
Educatorii de copii, psihologii și profesorii recomandă folosirea poveștilor înfricoșătoare ca formă de divertisment deoarece sunt o lecție importantă în faza de dezvoltare a copilului. Mai jos, vă vom prezenta recomandări despre cum să faceți față poveștilor înfricoșătoare pentru copii și principalele motive pentru care este important să le citiți.
În funcție de vârsta copiilor tăi, ar trebui să știi că s-ar putea să le fie frică de multe lucruri. În anumite momente, s-ar putea să le fie frică să nu fie iubiți sau să fie mai puțin iubiți decât frații lor, ceea ce îi face să se teamă că te vor pierde sau că tu și soțul tău te poți despărți. Atunci s-ar putea să le fie frică de moarte și de multe alte lucruri pe care nu le cunosc.
Chiar dacă ai un dialog excelent, există întotdeauna temeri secrete pe care nu ți le vor mărturisi. În plus, există copii care au temeri la nivel inconștient. Din acest motiv este recomandat să citiți, sau să îi puneți pe copii să citească, povești înfricoșătoare, pentru ca aceștia să-și investigheze sentimentele și să-și exprime emoțiile, învățând să-și confrunte temerile și să le controleze.
Fotografie de la Maël BALLAND/ Pexels
Poveștile înfricoșătoare pentru copii sunt un instrument util pentru a face față fricii, deoarece sugerează metode de a învinge lucrurile negative, stimulând viclenia și curajul.
Când copiii tăi citesc aceste tipuri de povești, ei proiectează calitățile pozitive și bune asupra eroului sau eroinei poveștii, în timp ce partea rea este atribuită ticăloșilor, monștrilor și vrăjitoarelor.
Dacă vrei să înveți să spui povești înfricoșătoare copiilor sub 6 ani, trebuie să ții cont de faptul că, la această vârstă sunt fascinați și se tem de ceea ce nu știu, chiar și de poveștile neterifiante.
Dacă doriți să spuneți povești înfricoșătoare copiilor sub 6 ani, urmați aceste sfaturi:
- Alege povești despre vrăjitoare, vampiri, fantome și teme care sunt înfricoșătoare, dar nu prea înfricoșătoare.
- Amintiți-vă să interpretați diferitele personaje cu voci specifice și că umorul învinge frica: încercați întotdeauna să introduceți glume amuzante în poveste.
- Acordați atenție întrebărilor și temerilor pe care povestea le ridică copiilor voștri. Rezolvați întotdeauna îndoielile și modificați povestea în funcție de reacțiile pe care le provoacă. Ei trebuie să fie încordați, dar fără frică.
- Încearcă să povestești cele mai înfricoșătoare pasaje pe un ton scăzut, blând.
În cele din urmă, vă recomandăm să verificați dacă povestea este destinată grupei de vârstă potrivite și că binele învinge întotdeauna răul. Când le explici copiilor tăi frica, îi pregătești pentru viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.