Această țară ia în considerare impunerea restricțiilor privind postarea online a fotografiilor cu proprii copii.
Dezbaterile din cadrul Parlamentului de la Paris din Franța vizează o lege ce se concentrează pe protejarea dreptului minorilor la intimitate. Propunerea legii vine ca o măsură în special pentru părinții cu statut de influencer, care exploatează imaginile adorabile ale copiilor lor pentru a atrage popularitate și profituri pe platformele de socializare.
În timpul unei vacanțe la mare, o familie se bucură de momente plăcute și se fotografiază. Cea mai bună selecție de instantanee urmează să fie partajată online. Leslie, mama lui Ruben, împărtășește: „Am conturi pe Facebook și Instagram. Distribui fotografiile noastre pentru a ține prietenii și rudele la curent cu aventurile noastre de vacanță. Albumul foto ilustrează evoluția fiului meu de la un an la altul”.
Gestul ei nu-l deranjează pe băiatul de 12 ani. Ruben spune: „Nu mă simt prea afectat. E ca și cum aș fi o mică celebritate”.
Leslie, mama lui Ruben, explică: „Întotdeauna îl întreb înainte să postez fotografii cu el. Dacă este de acord, le postez, dacă nu, atunci nu o fac”. Cu toate acestea, preocuparea centrală este legată de faptul că, odată ce o imagine ajunge în mediul online, este dificil să fie complet ștearsă și poate fi utilizată în mod abuziv.
Margaux Vulliet, un jurnalist de la BFM TV, subliniază: „O preocupare majoră este legată de posibilitatea ca aceste imagini să fie folosite pe site-uri de pornografie infantilă, fără a putea fi urmărite. O altă problemă ține de utilizarea Inteligenței Artificiale pentru crearea de imagini deep-fake, cu scopul de a manipula digital conținutul distribuit pe rețelele de socializare”.
Joahn, tatăl lui Ruben, remarcă: „Deși vedem din ce în ce mai multe cazuri în care imaginile sunt utilizate în mod ilegal, continuăm să le distribuim”.
Legea discutată în parlamentul francez ar urma să impună părinților responsabilitatea protejării intimității copiilor lor minori. Dacă se constată că părintele a exploatat abuziv și a prejudiciat drepturile copilului prin distribuirea necontrolată a imaginilor acestuia, un judecător poate decide să interzică părintelui postarea online a fotografiilor cu minorul.
Potrivit unui studiu realizat de asociația franceză „Observatorul Părinților”, mai mult de jumătate din părinții din Franța au partajat fotografii cu proprii copii, dintre care 91% au făcut acest lucru înainte ca aceștia să împlinească cinci ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.