În Educație, banii nu sunt totul. Exemplul Finlandei: Cel mai bun sistem educațional din Europa

Data publicării:
Fotografie de la Max Fischer: https://www.
Fotografie de la Max Fischer: https://www.

Când vine vorba de a oferi o educație de calitate, banii nu sunt totul. De fapt, unele dintre țările care cheltuiesc cel mai mult pentru educație, cum ar fi Statele Unite, nu sunt neapărat țările care afișează cele mai bune rezultate. 



Aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) al Finlandei este cheltuit pentru Educație. Cu toate acestea, Finlanda a creat unul dintre cele mai respectate sisteme educaționale din lume.

Potrivit Pisa, indicele OCDE, Finlanda este a doua după Estonia, în Europa și ocupă locul zece la nivel mondial.

Elevul mediu din Finlanda a obținut un scor de 516 puncte, cu mult peste media OCDE de 488. Acest lucru înseamnă în mod clar că programele și tehnicile lor de predare sunt performante.

În Finlanda, profesorii devin profesori după o selecție grea, după o diplomă de master și o specializare și în timpul studiilor universitare. Viitorii profesori încep să facă practică în școli, iar acest lucru le permite să fie mai pregătiți pentru momentul în care vor îmbrățișa meseria.

Fără examene și evaluări

În Finlanda există o singură școală obligatorie, care începe la vârsta de 7 ani și se termină la 16 ani, în acest fel nu există decalaje între ciclul primar și gimnazial și nu există nici examene în aceste pasaje.

Studenții finlandezi trebuie să susțină un singur test standardizat pe parcursul adolescenței și nu este evaluat de un computer, ci de educatorii înșiși. 

Denumit Examenul Național de Matriculare, examenul este susținut la vârsta de 16 ani, iar subiectele se întind pe diferite domenii și necesită adesea cunoștințe și abilități multidisciplinare.

Renunțarea la testare și concentrarea elevilor exclusiv pe învățare, eliminând astfel stresul inutil al evaluărilor, a avut efecte pozitive asupra dezvoltării studenților, inclusiv pentru dezvoltarea abilităților de gândire critică.

Fără note

Până la vârsta de 13 ani nu există note, pentru a nu pune prea multă presiune pe elevi. Iar rezultatele par evidente: în raportul său Education at a Glance, OCDE citează Finlanda printre țările în care studenții nu numai că au obținut scoruri de citire peste medie, dar și-au exprimat mai puțină teamă de a eșua decât studenții din alte țări.

Pauze de 15 minute la fiecare oră

Printre lucrurile inovatoare prezente în sistemul lor școlar, se numără faptul că prin lege profesorii finlandezi trebuie să acorde copiilor să aibă o pauză de 15 minute la fiecare oră de lecții.

Potrivit mai multor studii, acest lucru i-ar ajuta pe cei mici să învețe mai ușor.

Teme efectuate la școală

Ca și în alte școli europene, în țară, spre deosebire de noi, există tendința de a face aproape toate temele la școală și de a lăsa foarte puțin de făcut acasă, astfel încât să se lase mai mult timp copiilor pentru timp de calitate pe care să-l petreacă cu prietenii și părinții, ceea ce este, de asemenea, foarte bine pentru sănătatea lor mintală.

Sunt incluși toți copiii, indiferent de capacitate 

”Fiecare copil are nevoi speciale”, a scris Janet English, fostă câștigătoare a premiilor Fulbright Distinguished in Teaching Program, într-un eseu din 2014 despre ”secretele” educației finlandeze.

Finlandezii au ”proiectat un sistem educațional pentru a optimiza învățarea pentru fiecare copil, indiferent de nevoile educaționale ale elevului”. 

Toate școlile finlandeze au un profesor de educație specială cu normă întreagă care lucrează cu jumătate de normă cu aproximativ 23% dintre elevi, precum și un grup de personal care se întâlnește de două ori pe săptămână pentru a discuta despre comportamentul elevilor în clasă, care include directorul, asistenta medicală, profesorul de învățământ special, psihologul școlar, un asistent social și profesorii de la clasă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel