Încercați aceste strategii utile pentru a vă face copiii să citească!

Data publicării:
Încercați aceste strategii utile pentru a vă face copiii să citească! / FOTO: freepik.com@ pimnada
Încercați aceste strategii utile pentru a vă face copiii să citească! / FOTO: freepik.com@ pimnada

Cu aceste sfaturi și trucuri, în curând copilul tău îți va citi povești înainte de culcare!



În calitate de mamă a trei copii, o tânără a transmis trucurile care îi pot face pe copii să citească cu drag.

„În calitate de scriitoare, alfabetizarea este cea mai mare bucurie a mea și modul în care păstrez mâncarea pe masă - dar a trebuit, de asemenea, să învăț că copiii mei nu sunt eu, iar sentimentele lor cu privire la citit și scris pot fi diferite”, povestește aceasta.

Fiecare dintre copii este unic, iar dorința lor de a practica cititul și scrisul este foarte diferită.

Citește și „Povești de noapte bună: Cărți perfecte de citit înainte de culcare pentru a aduce vise dulci și frumoase celor mici”

Unuia dintre copiii mei cititul i s-a părut o provocare, necesitând un plus de creativitate pentru a-mi da seama cum să îl implic în artele limbajului și să găsesc diferite strategii pentru a-l determina să citească.

Am discutat cu experți despre scăderea ratei de alfabetizare, am descoperit aplicații și jocuri atractive și educative și am învățat să am răbdare pe parcurs.

„Identificarea timpurie este esențială”

Sursa foto: freepik.com@jalanajaudah

Dacă copilul dumneavoastră se luptă cu cititul, este important să știți că nu este singur. Canadian Children's Literacy Foundation estimează că peste 1 milion de copii canadieni citesc sub nivelul clasei.

„Identificarea timpurie este esențială”, spune Dr. Valdine Björnson, fondatorul Clinicii de citire și învățare din Manitoba.

„Supraidentificarea nu este o problemă, subidentificarea este.

De asemenea, este mult mai simplu să sprijiniți un elev din primii ani de școală și să oferiți o abordare preventivă proactivă decât să oferiți intervenție unui elev din clasele mai mari.”

Dacă copilul dumneavoastră nu citește încă sau simțiți că rămâne în urmă, nu intrați în panică. Există o mulțime de resurse și sprijin disponibile. Mai jos, veți găsi îndrumări utile pentru a vă ajuta să începeți.

Citește și „Sunt profesorii din noua generație implicați și motivați? Prof. dr Luiza Nicoleta Moraru: „E o barieră între o veche generație de profesori și una nouă” / VIDEO”

Când învață copiii să citească?

Sursa foto: freepik.com@abubokor

Învățarea cititului este un proces, dar copiii devin de obicei cititori timpurii între vârsta de cinci și șapte ani.

„Studiile și datele arată că nivelul de citire din clasa a treia poate fi strâns legat de nivelul de absolvire a clasei a 12-a”, spune Björnson.

Potrivit Theresei Bertuzzi, coproprietar și fondator al Tiny Hoppers, o franciză canadiană de educație timpurie și creșă, copiii ar trebui să citească confortabil până la vârsta de opt ani.

A învăța un copil să citească este un efort de echipă, mai ales atunci când copilul are nevoie de sprijin suplimentar.

Aplicații de lectură pentru copii

Intrați în orice sală de clasă a unei școli publice și veți găsi cu siguranță tehnologie. Educatorii au adaptat și încorporat tehnologia în strategia lor de predare, folosind-o ca pe un instrument pentru a sprijini învățarea.

Deși un iPad nu îl va învăța pe copilul să citească, utilizarea tehnologiei într-un mod informat poate sprijini învățarea copilului dvs. și poate contribui la implicarea acestuia.

Aplicațiile de alfabetizare pot contribui la implicarea copiilor și la deblocarea accesului la sute, chiar mii de cărți - o bibliotecă masivă, accesibilă, care poate încăpea în mâinile lor.

Jocuri de lectură pentru copii

Atât jocurile tactile, cât și cele digitale pot sprijini dezvoltarea lecturii unui copil. Majoritatea oamenilor se bucură să învețe în timp ce se distrează și se simt implicați în material.

Există multe produse fizice disponibile care contribuie la sprijinirea dezvoltării lecturii. 

Cum beneficiază povestirile de alfabetizarea timpurie

Societatea Canadiană de Pediatrie recomandă utilizarea activităților de povestire ca modalitate de cultivare a abilităților timpurii de limbaj și de citire. Studiile arată că povestirea structurată poate spori și îmbunătăți mediul de învățare și susține dezvoltarea alfabetizării timpurii.

„Storytelling-ul este o modalitate fantastică de a sprijini [alfabetizarea]. Dacă elevii au auzit povești și au fost expuși la noi idei și vocabular prin intermediul unor povești captivante, acest lucru va avea un impact asupra înțelegerii lor de a scrie și organiza povești”, spune Björnson.

Prin intermediul povestirilor orale și al lecturii cu voce tare, copiii sunt expuși la lumi, culturi și experiențe trăite diferite. Aceste activități le pot hrăni imaginația și îi pot ajuta să empatizeze cu ceilalți.

Cum să îi învățați pe copii să citească

Sursa foto: freepik.com@BrandwayArt

Părinții copiilor de toate vârstele ar trebui să găsească cărți amuzante și captivante pe care să le citească împreună.

„Găsiți povești amuzante și subiecte de interes și conectați-vă în timp ce citiți cu copilul dumneavoastră”, spune Björnson.

„Părinții ar trebui să caute, de asemenea, texte care încurajează subiectele lor culturale, de mediu și alte subiecte relevante.

Implică-te în timp ce citești punând întrebări și raportând povestea la ceva relevant pentru copil.”

Pentru copiii preșcolari, este important să le cultivați curiozitatea și conștientizarea mediului înconjurător. Björnson le recomandă să îi învețe să identifice semnele stradale obișnuite, ce înseamnă diferitele culori ale unui felinar și să caute logo-uri precum arcele McDonald's.

Acest lucru îi va învăța că lumea din jurul lor este plină de simboluri care înseamnă ceva - înțelegerea simbolurilor îi va ajuta să descopere semnificația.

Odată ce un copil intră la grădiniță și merge în clasa întâi, începe munca de recunoaștere a literelor și de fonică.

Björnson recomandă câteva activități distractive, printre care:

Jucați-vă cu sunete: Ascultați sunetele din mediul înconjurător și rugați-vă copilul să identifice ce înseamnă acele sunete. Alegeți o literă și cereți-i copilului să găsească în cameră un obiect care începe cu acea literă.

Cântați versuri pentru copii: Învățați-vă copilul diferite cântece de grădiniță și cântați-le des împreună.

Jucați jocuri cu rime: Încurajați-vă copilul să identifice cuvinte care rimează punându-l să aleagă un cuvânt care rimează cu un cuvânt simplu pe care l-ați ales.

Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu dificultăți în citire și scriere, este important să încorporați alte tipuri de învățare și activități care îi fac plăcere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





pixel